Veľká Británia a Austrália posilňujú spoluprácu v boji proti terorizmu a rozvíjajú dohodu o voľnom obchode

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 07:14 • 2 min
Veľká Británia a Austrália posilňujú spoluprácu v boji proti terorizmu a rozvíjajú dohodu o voľnom obchode

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová a jej austrálsky kolega Malcolm Turnbull dnes prisľúbili, že budú úzko spolupracovať v boji proti terorizmu a čo najskôr sa chcú dopracovať k pobrexitovej dohode o voľnom obchode.

slovakia

left justify in out

Mayová uviedla, že Británia chce využiť príležitosť, ktorú priniesol brexit, na posilnenie "úzkeho partnerstva s Austráliou". Poďakovala tiež Turnbullovi za austrálsku "solidaritu a podporu" po nedávnych teroristických útokoch v Británii.

 

"Stojíme plece pri pleci tak, ako sme vždy stáli," povedal Turnbull a dodal, že spolu s britskou premiérkou si uctili policajtov a záchranárov počas dnešnej návštevy miesta minulomesačného teroristického útoku na londýnskom Borough Markete. Austrálsky premiér ocenil "rozhodné konanie" policajtov, ktorí zastrelili troch útočníkov. Tí predtým narazili na moste do chodcov a potom pobodali ľudí na neďalekom trhu.

 

Taktiež si uctil pamiatku 28-ročnej Kirsty Bodenovej, "statočnej austrálskej zdravotnej sestry", ktorá bola medzi ôsmimi obeťami útoku z 3. júna. Bodenovú zabili, keď sa ponáhľala na pomoc napadnutým ľuďom ešte počas vyčíňania útočníkov.

 

Obaja lídri uviedli, že prediskutovali užšiu spoluprácu v boji proti terorizmu vrátane zabránenia financovaniu teroristov a medzinárodnej reakcie na najnovší raketový test Severnej Kórey. "Nijaké dve krajiny na svete si nedôverujú tak, ako Austrália a Spojené kráľovstvo," zdôraznil Turnbull, ktorý mal na programe aj stretnutie s kráľovnou Alžbetou II.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies