Velitsovci si užívali 5. etapu, potešilo ich množstvo fanúšikov

NETKY.SK • 8 August 2014, 07:36 • 2 min
Velitsovci si užívali 5. etapu, potešilo ich množstvo fanúšikov

ŠTRBSKÉ PLESO - Bratia Peter a Martin Velitsovci sa tešili v rámci pretekov Okolo Poľska predovšetkým na 5. etapu. Prvýkrát v histórii totiž v rámci cyklistického seriálu World Tour končila na území Slovenska. Do cieľa na Štrbskom Plese dorazil lepší zo súrodeneckého dua Peter, ktorý si sedemnástim miestom udržal kontakt s pretekárskou špičkou.

slovakia

left justify in out

"Nohy po piatej etape nie sú najhoršie, no nie sú už úplne čerstvé, aby som v posledných dvoch etapách lietal. Záver pretekov bol dosť rýchly a cyklistické pole sa dosť potrhalo. Necítim sa zle, išlo sa mi dobre i v predchádzajúcich štyroch etapách a vyskúšam zaútočiť na prvú desiatku. Ak by sa mi to podarilo, bolo by to super. Nechcel som teda nič vymýšľať, keďže i záver bol dosť rýchly," uviedol priebežne ôsmy muž v celkovom poradí P. Velits.

 

Piata etapa odštartovala na poľskom území v Zakopanom, no po polhodine sa už presťahovala na Slovensko, kde pokračovala cez Oravu, Liptov, Tatranskú Štrbu až do cieľa umiestnenom na Štrbskom Plese. "Bol by som za to, ak by sa táto etapa zopakovala. Neviem, či je to reálne, ale dúfam, že organizátori uvidia, že sa to urobilo dobre. Slovenská časť organizácie bola veľmi úspešná, no viem, že takéto niečo sa môže stať asi raz za niekoľko desaťročí," konštatoval P. Velits.

 

Horská etapa v sebe zahŕňala päť vrchárskych prémií, v ktorých sa darilo predovšetkým Maciejovi Paterskému. Pretekárom však neprialo počasie, keďže sa naplnili daždivé predpovede a aj z tohto dôvodu nedošlo ani k plánovanému úniku slovenských dvojičiek. "Celú tour nám pršalo, už sme si zvykli, vôbec nám to však nevadilo, pretože ľudia boli fantastickí. Martin nemohol skúšať vôbec nič, keďže majú v tíme jazdca so žltým tričkom," zamyslel sa P. Velits.

 

Slovenskí cyklisti sa chceli predviesť pred domácimi fanúšikmi, ktorí sa popri trati zbiehali už od jednej hodiny popoludní. Mnohí z nich si pred uzatvorením trate vyskúšali horský výstup i na vlastných bicykloch, na ktorých mierili do cieľa etapy. "Bolo to super, najmä v závere pretekov, ale v podstate na celom kopci bol niekto. V cieli boli davy porovnateľné s Tour de France a bolo to naozaj niečo super. Mal som zimomriavky, predovšetkým, keď ľudia kričali meno Velits. Stálo to za tie štyri etapy," nešetril slovami chvály P. Velits na adresu fanúšikov, ktorí neváhali mená oboch bratov vypísať i na cesty. "Človek sa cítil na týchto pretekoch ako nejaký TOP-favorit, stále počul svoje meno, teda naozaj to bolo krásne a budem na to pozitívne spomínať," doplnil brat Martin.

 

Peter štartoval na nedávno skončených pretekoch Tour de France, kde obsadil konečné 27. miesto, napriek tomu sa rozhodol štartovať aj v Poľsku a premiérovo i na Slovensku. Jeho brat Martin sa na prestížnych pretekoch vo Francúzsku nepredstavil a počas piatej etapy Okolo Poľska bolo jeho úlohou predovšetkým pomáhať držiteľovi žltého trička, českému tímovému kolegovi Petrovi Vakočovi. "Budem si na tieto preteky pamätať ako na historickú udalosť, keďže išlo o prvé tour-preteky na Slovensku. K vzostupu slovenskej cyklistiky je to ďalší stupienok," dodal člen tímu Omega Pharma - Quick-Step.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies