Veliteľ líbyjskej pobrežnej stráže: Uzavretie talianskych prístavov zníži počet migrantov

NETKY.SK • 16 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Veliteľ líbyjskej pobrežnej stráže: Uzavretie talianskych prístavov zníži počet migrantov

TRIPOLIS - Rozhodnutie talianskej vlády uzatvoriť prístavy je pre nás, ktorí pracujeme na znížení počtu vyplávaní migrantov na more, vynikajúce. Uisťujem vás, že to ich počty výrazne zníži. Tvrdí to šéf líbyjskej pobrežnej stráže plukovník Abu Ajila Abdelbari.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre server specialelibia.it sa plukovník vyjadril k nedávnemu rozhodnutiu talianskej vlády uzatvoriť svoje prístavy pred loďami s imigrantmi, ktoré plávajú od pobrežia Líbye a snažia sa dostať do Európy.

 

Podľa neho je uzavretie prístavov dôležité v tom, že môže migrantov pred ich cestou odradiť. Pre migrantov je vraj dôležité, že budú mať kde zakotviť. Preto im stačilo vziať gumový čln a vedeli, že to nejako dopadne. Keď teraz vedia, že sa nevylodia ani v Taliansku, ani na Malte, môže ich to, aj pašerákov ľudí, od cesty odradiť.

 

Odpovedal aj na otázku, čo by Líbya urobila, pokiaľ by loď Aquarius naozaj nedostala povolenie zakotviť. Podľa neho, pokiaľ o to talianska vláda požiada, tak ich Líbya vezme späť. Opäť to podľa neho bude gesto smerom k migrantom, že vyplávať na more nemá zmysel.

 

Priznáva tiež, že sa v poslednom období počty vyplávania z Líbye zvýšili preto, že líbyjská pobrežná stráž nemá peniaze na pohonné hmoty a nemohla pracovať, ako by chcela. To sa však čoskoro zmení.

Ukazuje sa, že ak by podobné opatrenia prijali aj Francúzsko, Španielsko a ďalšie krajiny, počty migrantov by to mohlo minimalizovať, tvrdí server stredoevropan.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona