Hrozí vojna?! Američania provokujú Čínu prítomnosťou v Juhočínskom mori

NETKY.SK • 30 Október 2015, 12:46 • 2 min
Hrozí vojna?! Američania provokujú Čínu prítomnosťou v Juhočínskom mori

PEKING - Hlavný veliteľ čínskeho vojenského námorníctva upozornil svojho amerického kolegu na riziko "menšieho incidentu, ktorý rozpúta vojnu" v prípade, že Spojené štáty budú pokračovať vo svojich "provokatívnych činoch" v Juhočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Podľa dnešného vyhlásenia čínskych námorných síl, z ktorého cituje agentúra Reuters, admirál Wu Šeng-li použil tieto slová vo štvrtok počas telekonferencie s americkým admirálom Johnom Richardsonom, veliteľa námorných operácií USA.

 

Vojenskí predstavitelia oboch mocností spolu hovorili po tom, ako Washington pobúril Peking vyslaním vojnovej lode k spornému súostroviu v Juhočínskom mori.

 

"Ak budú Spojené štáty pokračovať s takýmito nebezpečnými, provokatívnymi činmi, mohla by nastať vážne naliehavá situácia medzi silami na frontovej línii na mori a vo vzduchu, alebo dokonca menší incident, ktorý rozpúta vojnu," varoval admirál Wu podľa zverejneného vyhlásenia.

 

"Dúfam, že americká strana si cení dobrú vzťahy medzi čínskymi a americkými námornými silami, ktorých vytvorenie nebolo jednoduché, a vyhne sa opakovaniu takýchto incidentov," dodal.

 

Nemenovaný predstaviteľ USA, na ktorého sa odvoláva Reuters, predtým vyhlásil, že obaja velitelia sa dohodli na zachovaní dialógu a dodržiavaní protokolov, aby zamedzili stretom. Plán vzájomných návštev predstaviteľov amerických a čínskych námorných síl podľa neho zostáva v platnosti.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo veľvyslancovi USA v Pekingu svoj protest voči utorňajšej plavbe okolo sporného súostrovia, pričom ju označilo za ohrozenie zvrchovanosti a bezpečnosti Číny. Peking obviňuje posádku amerického torpédoborca USS Lassen z ilegálneho vstupu do čínskych teritoriálnych vôd pri rifoch tvoriacich súčasť neobývaných Spratleyho ostrovov, kde Čína vytvára umelú pevninu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies