Velez-Zuzulová si v Štokholme pripomenie Mníchov

NETKY.SK • 22 Február 2016, 15:11 • 2 min
Velez-Zuzulová si v Štokholme pripomenie Mníchov

ŠTOKHOLM - Iba vybraná skupina 16 pretekárok sa predstaví v utorkovom paralelnom slalome v rámci Svetového pohára alpských lyžiarok na svahu Hammarbybacken v Štokholme.

slovakia

left justify in out

Budú medzi nimi aj dve elitné Slovenky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová. Vo švédskej metropole zabojujú o čo najlepšie umiestnenie v disciplíne, ktorá bude jediná svojho druhu v tohtosezónnom seriáli Svetového pohára.

Práve Velez-Zuzulová má na paralelný slalom pekné spomienky. Na Nový rok 2013 v pretekoch, kde sa uplatňuje atraktívny formát dvojíc s vyraďovacími jazdami, v Mníchove triumfovala, a o 28 dní neskôr bola na ďalšom takomto podujatí v Moskve druhá. "Bude to ten istý formát pretekov ako v Mníchove, aj trať by mala byť približne rovnaká. Má to byť mestský kopec v Štokholme, nie umelo vytvorený ako v Moskve. To je veľmi dobré, lebo tie umelé nie sú príjemné na jazdenie. Paralelný slalom mám veľmi rada, určite sa veľmi teším," uviedla Velez-Zuzulová.

Momentálne druhá žena slalomového poradia SP a ašpirantka na malý glóbus sa na štokholmské preteky pripravovala vo francúzskom stredisku La Rosiére Espace San Bernardo, kde bola jej partnerkou v paralelných jazdách najlepšia francúzska slalomárka Nastasia Noensová. Okrem skúsenej rutinérky Velez-Zuzulovej sa v Štokholme na základe svojho vysokého postavenia v štartovnej listine Svetového pohára predstaví aj o 11 rokov mladšia Petra Vlhová. "Zažila som nejaké preteky podobného typu, ale nebolo ich veľa. Veľmi sa na to teším," skonštatovala Vlhová ešte po nevydarených pretekoch v Crans Montane, kde nedokončila 2. kolo.

Podľa internetovej stránky podujatia sa v Štokholme bude jazdiť na 190 m dlhej trati, na ktorej bude osadených 20 bránok a súčasťou budú aj dva skoky. Právo štartu má prvých dvanásť žien z aktuálnej slalomovej listiny Svetového pohára plus štyri najlepšie pretekárky z celkového štartového poradia SP. Práve túto skutočnosť využila aj líderka SP Lindsey Vonnová, ktorá špeciálne slalomy už niekoľko rokov nejazdí. Chýbať nebude ani Švajčiarka Lara Gutová, ktorá s Vonnovou tvrdo bojuje o veľký glóbus za celkový sezónny triumf vo Svetovom pohári. "Je to pre nás veľká česť, že sa Lindsey rozhodla prísť na naše preteky a stať sa ich tvárou. Bude určite magnetom pre divákov," uviedla Karin Stolt Halvarssonová pre periodikum Dagens Nyheter.

V Štokholme budú chýbať z elitných slalomárok Češka Šárka Strachová (zranenie) a Američanka Mikaela Shiffrinová (tréning na slalom a obrovský slalom v Jasnej) a právo štartu nevyužije ani tretia žena celkového poradia Svetového pohára, Nemka Viktoria Rebensburgová. Na severe Európy sa v utorok večer predstaví aj mužská slalomová elita na čele s Rakúšanom Marcelom Hirscherom a Nórom Henrikom Kristoffersenom, ktorí okrem slalomového proti sebe bojujú aj o veľký glóbus. Zo známejších mien, ktoré mali právo štartu, ale do Štokholmu neprišli, treba spomenúť Nóra Aksela Lunda Svindala (predčasný koniec sezóny po operácii kolena), ako aj Talianov Guliana Razzoliho a Dominika Parisa.

Vo Švédsku sa bude jazdiť formou paralelných slalomových jázd vylučovacím spôsobom od osemfinále až po finále, pričom už teraz je známe, že súperkou Velez-Zuzulovej v 1. kole bude Lara Gutová a Petra Vlhová sa pokúsi uspieť proti ďalšej Švajčiarke Michelle Gisinovej. Každá dvojica absolvuje dve jazdy. Do druhej nastúpia pretekárky s časovým rozostupom z tej prvej. Kto bude prvý v cieli druhej jazdy, postúpi do ďalšieho kola. Ak by ani jedna slalomárka nedokončila druhú jazdu, v platnosti zostanú výsledky tej prvej. Pád či diskvalifikácia v prvej jazde neznamená predčasný koniec nádejí. V takom prípade bude slalomárka penalizovaná pol sekundou, čiže do druhej jazdy nastúpi s týmto časovým hendikepom oproti svojej súperke. V prípade úplne zhodného času v cieli prvej aj druhej jazdy o postupujúcej rozhodne vyššie postavenie v slalomovom rebríčku. Ak táto situácia nastane vo finále, budú dve víťazky, resp. víťazi. Tí zoberú po 100 bodov do hodnotenia SP celkovo aj v slalome, už samotná účasť, a teda vypadnutie v 1. kole znamená istotu 15 bodov. Začiatok pretekov stanovili na 17.00 h.

Zostava pre paralelný slalom Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Štokholme (dvojice pre 1. kolo utvoria pretekárky podľa poradia v štartovnej listine slalomu vo SP nasledovne: 1-16, 2-15, 3-14, 4-13, 5-12, 6-11, 7-10, 8-9):

ŽENY
Frida Hansdotterová (Švéd.) 1.
Veronika Velez-Zuzulová (SR) 2.
Wendy Holdenerová (Švaj.) 3.
Nina Lösethová (Nór.) 4.
Nastasia Noensová (Fr.) 5.
Petra Vlhová (SR) 6.
Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 7.
Carmen Thalmannová (Rak.) 8.
Marie-Michele Gagnonová (Kan.) 9.
Michaela Kirchgasserová (Rak.) 10.
Michelle Gisinová (Švaj.) 11.
Resi Stieglerová (USA) 12.
Maren Wieslerová (Nem.) 13.
Lindsey Vonnová (USA) 14.
Lara Gutová (Švaj.) 15.
Tina Weiratherová (Licht.) 16.

Poradie Svetového pohára v slalome (po 8 z 11 pretekov): 1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 545 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 446, 3. Šárka Strachová (ČR) 432, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) 331, 5. Petra Vlhová (SR) 320, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) 300.


Poradie vo Svetovom pohári (po 29 zo 40 pretekov): 1. Lindsey Vonnová (USA) 1200 bodov, 2. Lara Gutová (Švaj.) 1177, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 878, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 759, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 701, 6. Cornelia Hütterová (Rak.) 640, ... 13. Veronika Velez-Zuzulová 446, 21. Petra Vlhová (obe SR) 338

MUŽI
Henrik Kristoffersen (Nór.) 1.
Marcel Hirscher (Rak.) 2.
Felix Neureuther (Nem.) 3.
Fritz Dopfer (Nem.) 4.
Alexander Chorošilov (Rus.) 5.
Stefano Gross (Tal.) 6.
Mattias Hargin (Švéd.) 7.
Patrick Thaler (Tal.) 8.
Andre Myhrer (Švéd.) 9.
Julien Lizeroux (Fr.) 10.
Sebastian Foss-Solevaag (Nór.) 11.
Alexis Pinturault (Fr.) 12.
Victor Muffat-Jeandet (Fr.) 13.
Manfred Moelgg (Tal.) 14.
Jonathan Nordbotten (Nór.) 15.
Kjetil Jansrud (Nór.) 16.

Poradie Svetového pohára v slalome (po 8 z 11 pretekov): 1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 716 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 500, 3. Felix Neureuther (Nem.) 323, 4. Fritz Dopfer (Nem.) 274, 5. Alexander Chorošilov (Rus.) 252, 6. Stefano Gros (obaja Tal.) 225, ... 39. Adam Žampa (SR) 16


Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 31 zo 44 pretekov): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1045 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 957, 3. Aksel Lund Svindal (Nór.) 916, 4. Kjetil Jansrud (Nór.) 790, 5. Dominik Paris (Tal.) 630, 6. Peter Fill (Tal.) 616, ... 78. Adam Žampa 80, 136. Andreas Žampa (obaja SR) 8

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies