Velez-Zuzulová či Strachová vydržali a majú veľké ambície

NETKY.SK • 4 November 2015, 15:56 • 2 min
Velez-Zuzulová či Strachová vydržali a majú veľké ambície

BRATISLAVA - Leto prinieslo rozlúčky viacerých skvelých, najmä rakúskych lyžiarok so zjazdárskou scénou, ale niekoľko kvalitných tridsiatničiek ešte v prestížnom kolotoči Svetového pohára zostalo.

slovakia

left justify in out

Medzi slalomárkami je to najmä slovensko-české duo Veronika Velez-Zuzulová a Šárka Strachová, doplnené Rakúšankou Michaelou Kirchgasserovou či Taliankou Chiarou Costazzovou. Minimálne Velez-Zuzulová a Strachová, ktoré sa rozhodli v sezóne 2015/2016 jazdiť už iba slalomy, majú v tejto najtočivejšej disciplíne najvyššie ambície. A nielen preto, že z najlepšej ženskej slalomovej desiatky uplynulého ročníka SP definitívne zbohom súťažným svahom povedali Rakúšanky Kathrin Zettelová (celkovo piata) a Nicole Hospová (9.) a sezónna trojka Slovinka Tina Mazeová si dáva ročnú pauzu od pretekania na najvyššej úrovni.

"Stále túžim byť čo najrýchlejšia a porovnávať sa s najlepšími, aj s najlepšou slalomárkou uplynulých sezón Mikaelou Shiffrinovou. Určite je vždy čo zlepšovať, aj keď u mňa je to už len o strategických detailoch a drobných technických chybách," podotkla ešte na konci minulej sezóny šiesta najlepšia slalomárka SP, 31-ročná Velez-Zuzulová. Jej záver ozdobila troma pódiovými umiestneniami vo Svetovom pohári a medaila z majstrovstiev sveta v Beaver Creeku jej ušla len o 17 stotín. Bronz jej tam vyfúkla o pol roka mladšia Češka Šárka Strachová, ktorá si v novej súťažnej zime tiež trúfa na najvyššie priečky. "Po medaile z majstrovstiev sveta som mohla skončiť, ale mám srdce bojovníčky a nado mnou, aj keď stále ešte vysoko, visí malý krištáľový glóbus. Je pre mňa viac sen ako cieľ, ale mám rada takúto výzvu,“ uviedla Strachová pre server idnes.cz. Na tému slalomovej dlhovekosti štvornásobná medailistka z MS podotkla: "Patrím už medzi najstaršie, uvedomujem si to, ale stáleje nás tam niekoľko stálic ako Veronika, Michaela či Chiara.“

Tridsaťročná Kirchgasserová sa po rozlúčkach Zettelovej, Hospovej či ešte rok predtým Schildovej stala líderkou rakúskeho družstva pre technické disciplíny v SP. Podľa vlastných slov nad koncom kariéry nepremýšľala ani minútu. "Prípravu som zamerala trochu inak ako v minulosti. Od 27. marca do 1. septembra som nestála na lyžiach a užívala si leto. Teraz idem naplno a ten nový pocit je skvelý. Celkovo to neberiem tak, že pre výsledok by sa mal zrútiť svet,“ vravela Kirchgasserová na prahu sezóny pre server heute.at.

Najlepšie svetové slalomárky sa prvýkrát v novej sezóne predstavia už na budúci týždeň v sobotu vo fínskom Levi. Už tradičné úvodné preteky za polárnym kruhom naznačia, či budú mať šancu presadiť sa aj pretekárky, ktoré sa v kolotoči SP pohybujú 14 či 15 rokov. Slovenka pripravujúca sa vo Francúzsku Velez-Zuzulová má okrem víťazných ambícií pred sebou ešte jeden cieľ, ktorý sa jej, zdá sa, konečne splní - zasúťažiť si v pretekoch SP pred slovenskými fanúšikmi. Nizkotatranské stredisko Jasná bude totiž 5. - 6. marca hostiteľom obrovského slalomu a slalomu žien v rámci bojov o krištáľové glóbusy. "Vždy som snívala o tom, že budem súťažiť pred domácim publikom na vrcholných medzinárodných pretekoch. Už som si myslela, že sa mi to nesplní, tak napokon zrejme áno. Čo som sa rozprávala s dievčatami, ktorých rodičia kedysi lyžovali, vraveli, že v Jasnej bola v minulosti vždy najlepšia atmosféra," uviedla Velez-Zuzulová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona