Velenie nad Medzinárodnou vesmírnou stanicou prevzal prvýkrát japonský astronaut

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 10:17 • 2 min
Velenie nad Medzinárodnou vesmírnou stanicou prevzal prvýkrát japonský astronaut

MYS CANAVERAL - Astronaut Kóiči Wakata sa dnes stal prvým Japoncom, ktorý sa ujal velenia na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Slávnostné prevzatie velenia prenášala televízia NASA.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatročný Wakata dorazil na ISS s dvoma ďalšími členmi posádky 7. novembra a odvtedy pracoval ako letový inžinier kozmickej stanice.
      

Doterajší veliteľ ISS Rus Oleg Kotov, ďalší Rus - letový inžinier Sergej Riazanskij a astronaut NASA Mike Hopkins by mali opustiť vesmírnu stanicu v pondelok. Tí, ktorí ich vystriedajú, majú priletieť 26. marca, napísala agentúra Reuters.
      

Wakata bude tretím veliteľom ISS, ktorý nie je z NASA ani z Ruskej kozmickej agentúry, dvoch hlavných partnerov projektu. Celkove sa na ňom zúčastňuje 15 krajín. Kanaďan Chris Hadfield bol veliteľom ISS od marca do mája 2013. A astronaut Európskej kozmickej agentúry Frank DeWinne velil posádke stanice v roku 2009.
      

"Som veľmi pyšný, že mi ako Japoncovi bolo zverené toto významné velenie. Myslím si, že to odráža skutočnú dôveru voči Japonsku a tomu, čo Japonsko dosiahlo počas uplynulých rokov," povedal dnes Wakata cez tlmočníka.
      

Členmi posádky ISS boli doteraz štyria japonskí astronauti, vrátane Wakatu, ktorý na nej slúžil už v roku 2009. Okrem toho absolvoval dve kozmické misie na raketoplánoch Endeavour (1996) a Discovery (2000). Spoločne s astronautom NASA Richardom Mastracchiom a ruským kozmonautom Michailom Tjurinom zostanú na ISS do polovice mája.
      

Jednou z jeho prvých veliteľských úloh bude dohliadnuť na prílet nákladnej vesmírnej lodi Dragon súkromnej spoločnosti Space Exploration Technologies (SpaceX), ktorá by mala odštartovať z Mysu Canaveral na Floride na budúcu nedeľu a zakotviť pri ISS 18. marca.
      

Výskumná stanica ISS sa nachádza asi 420 kilometrov nad Zemou. Od novembra 2000 má stálu posádku, v ktorej sa obmieňajú kozmonauti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies