Veľa podnikateľov nepozná zákon, na trestnú zodpovednosť nie sú pripravení

NETKY.SK • 21 September 2016, 14:54 • 2 min
Veľa podnikateľov nepozná zákon, na trestnú zodpovednosť nie sú pripravení

BRATISLAVA - Opatrenia v súvislosti s trestnou zodpovednosťou právnických osôb zaviedlo alebo sa chystá zaviesť iba 38 % percent firiem. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Screening Solutions, ktorý realizovala po zavedení trestnej zodpovednosti firiem do praxe. Prieskum spoločnosti odhalil hlbokú neznalosť zákona medzi podnikateľmi a manažérmi.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia spoločnosti Screening Solutions, firmy zákon nielen nepoznajú, ale pochybujú aj o jeho prínose. Jednoznačne ho vidí iba 6 % opýtaných. Naopak, 21 % zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb v schválenej podobe za prínos nepovažuje.

 

"Paradoxné na tom je, že zákon núti firmy, aby sa chránili pred trestným konaním, ktorého páchateľmi môžu byť ich vlastní zamestnanci alebo obchodní partneri. Takže v konečnom dôsledku by mohol pomôcť im samým," povedal Ivan Moroz, partner spoločnosti Screening Solutions. Potvrdzujú to odpovede firiem v prieskume – až 21 % percent opýtaných sa stretlo s podvodným konaním zamestnancov, 11 % zo strany odberateľa, 10 % zo strany obchodného partnera a 9 % zo strany dodávateľa.

 

V reakcii na nový zákon zaviedli spoločnosti najčastejšie vzdelávanie a školenia zamestnancov (81 % z tých, ktorí pristúpili alebo plánujú pristúpiť k opatreniam), overovanie uchádzačov o zamestnanie (80 %), etický kódex pre zamestnancov (63 %) alebo záväzné pravidlá správania sa dodávateľov a obchodných partnerov (60 %).

 

"Existuje minimálne 13 konkrétnych opatrení, ktoré by mali firmy zaviesť, ak chcú byť chránené v prípade, že sa podvodného konania dopustí ich zamestnanec alebo obchodný partner. Môže ich to zachrániť pred stotisícovými pokutami alebo zrušením spoločnosti," upozornil Moroz. Podľa prieskumu o týchto rizikách nevie až 38 % opýtaných manažérov a podnikateľov.

 

Podľa neho medzi opatrenia patrí napríklad overovanie zamestnancov, a to nielen pri prijímaní do zamestnania, overovanie nových, ale aj existujúcich obchodných partnerov. Firmy by mali tiež vykonávať pravidelný audit možných rizík, testovať účtovníctvo, či v ňom nevznikajú čierne fondy, a zaviesť linku pre nahlasovanie podozrení z trestnej činnosti. Pri rozhodovaní by sa mal vždy uplatňovať prístup štyroch očí, teda malo by ísť o rozhodovanie minimálne dvoch osôb, ktoré sa navzájom kontrolujú. Všetko by malo podliehať monitoringu, kontrole a overovaniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona