Veľa cudzincov, málo domácich: Angličania tvoria menej ako štvrtinu základných zostáv klubov Premier League

NETKY.SK • 4 December 2018, 12:18 • 2 min
Veľa cudzincov, málo domácich: Angličania tvoria menej ako štvrtinu základných zostáv klubov Premier League

DUBLIN - Anglická futbalová reprezentácia zažíva po období stagnácie úspechy na medzinárodnej scéne. Pod vedením trénera Garetha Southgatea obsadila štvrté miesto na tohtoročných majstrovstvách sveta v Rusku a nedávno sa kvalifikovala na štvorčlenný finálový turnaj novovzniknutej Ligy národov 2018/2019.

slovakia

left justify in out

Kouča národného tímu však trápi fakt, že v základných zostavách klubov Premier League sa objavuje čoraz menej Angličanov. V uplynulom kole tamojšej najvyššej súťaže figurovalo v úvodných jedenástkach len 24,5 % anglických futbalistov, čo je najmenej od roku 2015, kedy Futbalová asociácia (FA) začala vyhodnocovať tieto štatistiky.

"Je to problém, ktorý potrebujeme vyriešiť. Všetky veľké kluby, ktoré navštevujem, sa boria s touto otázkou. Pre trénera je vždy jednoduchšie postaviť hráča s bohatými skúsenosťami," vyjadril sa 48-ročný Southgate, ktorý uspel na ostatných MS s mladým anglickým tímom. "Musíme tento trend zastaviť. Všetci videli, ako sa v lete darilo národnému mužstvu, takže hoci chceme naďalej konkurencieschopnú Premier League, potrebujeme nájsť priestor aj pre vývoj anglického futbalu," pokračoval rodák z Watfordu.

V doterajších štrnástich kolách Premier League nastupovalo v základných zostavách dvadsiatich klubov priemerne 29 % anglických futbalistov, čo je oproti minulej sezóne pokles o štyri percentuálne body. "Albión" má pritom k dispozícii viacero talentovaných mladíkov, keďže Angličania ovládli minuloročného majstrovstvá sveta do 17 aj 20 rokov. "Je to neskutočné, nikto mi nemôžeme povedať, že títo chlapci nemajú dostatočnú kvalitu. Úroveň našich akadémií je veľmi vysoká, a tak musíme nájsť riešenie, ako zapojiť futbalistov vo veku 17 až 21 rokov do zápasov v najvyššej súťaži."

Nedostatok priestoru v elitných anglických kluboch vyháňa niektorých mladých hráčov do zahraničia. Príkladom je Jadon Sancho, ktorý vlani v lete zamieril z Manchestru City do nemeckej Borussie Dortmund a v aktuálnom bundesligovom ročníku odohral 13 zápasov s bilanciou 4 góly a 7 asistencií. Vďaka tomu sa v októbri dočkal debutu v seniorskom tíme Anglicka. "Mladí ľudia sú odvážni a neboja sa vycestovať, čo je dobré pre ich športový vývoj," dodal Southgate.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies