Švédsko: Premiér odsúdil teroristické útoky a vyzval na pokoj

NETKY.SK • 13 December 2010, 08:18 • 2 min
Švédsko: Premiér odsúdil teroristické útoky a vyzval na pokoj

Švédsko: Premiér odsúdil teroristické útoky a vyzval na pokoj

slovakia

left justify in out

Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt dnes kritizoval dva bombové výbuchy, ku ktorým došlo v hlavnom meste Štokholm v sobotu večer, ale varoval pred špekuláciami.
      Zdôraznil, že polícia iba dnes dopoludnia označila výbuchy za teroristické činy a že vláda čaká na výsledok vyšetrovania.
      Tie explózie sú "neprijateľné", povedal premiér s tým, že vláda podporuje "otvorenú spoločnosť" a demokraciu. "Keď dostaneme odpovede, vyvodíme závery," uviedol premiér na tlačovej konferencii, ktorú prenášala v priamom prenose televízia, o najbližších opatreniach vlády.
      Reinfeldt varoval pred "špekuláciami", pretože je to "riziko, ktoré vyvoláva napätie".
      Dva výbuchy v centre Štokholmu zabili na mieste jedného muža a dvoch ľudí zranili.
      Bezpečnostné orgány zatiaľ nezverejnili totožnosť mŕtveho, najskôr chceli informovať jeho príbuzných. Objavili sa úvahy, že zabitý mohol byť samovražedný atentátnik, ktorého výbušnina vybuchla predčasne.
      Švédska ministerka spravodlivosti Beatrice Asková vyjadrila zdesenie nad útokom, ale pripomenula, že "Švédsko nie je izolované od zvyšku sveta a doteraz bolo takýchto udalostí ušetrené".
      Podrobnosti útoku sú stále nejasné. Najskôr explodovalo auto na križovatke hlavného nákupného bulváru Drottninggatan s ulicou Olofa Palmeho. Druhý výbuch nasledoval v priľahlej ulici Bryggargatan, kde našli vážne zraneného muža, ktorého neskôr vyhlásili za mŕtveho.
      Polícia skúma, či spolu výbuchy súviseli. Experti na výbušniny analyzujú tašku, ktorá sa našla v blízkosti mŕtveho.
      Incidenty neovplyvnili národnú úroveň teroristickej pohotovosti vo Švédsku.
      Prokurátor Thomas Lindstrand povedal, že rozhodnutie označiť incident ako teroristický útok si vyžiadalo potenciálne nebezpečenstvo, ktoré hrozí veľkému počtu ľudí a pokus "zasiať strach".
      Štokholmská polícia oznámila, že na miestach výbuchov zozbierala solídne forenzné dôkazy, ktoré teraz analyzuje spolu s e-mailom zaslaným polícii a médiám 10 minút pred útokmi.
      E-mail obsahoval v prílohe zvukový záznam vo švédčine aj arabčine. Konštatoval, že nadišiel čas, aby Švédi zomierali "ako naši bratia a sestry" v Afganistane. Hlas na zvukovom zázname sa prihováral Švédsku a švédskemu ľudu. Rozprával o tom, že Švédsko mlčalo ohľadne karikatúr proroka Mohameda od švédskeho umelca Larsa Vilksa v roku 2007. "Naše činy budú rozprávať samy za seba, ak neukončíte svoju vojnu proti islamu, ponižovanie proroka a svoju hlúpu podporu tomu prasaťu Vilksovi," uviedol hlas na zvukovom zázname, ktorého obsah citovala agentúra TT.
      Polícia prehľadala viacero miest, ale zatiaľ nikoho nezatkla. Švédsky rozhlas neskôr oznámil, že údajný samovražedný atentátnik pochádzal z Tranasu v južnom Švédsku a polícia prehľadala jeho byt.
      Úvahy o možnom spojení s al-Káidou sa zdajú byť nepravdepodobné, keďže táto teroristická sieť sa zvyčajne hlási k zodpovednosti za útok, poznamenali pozorovatelia.
      Na otázku, či útok naštrbil relatívne nevinný imidž Švédska, prokurátor Lindstrand poukázal na dve vraždy - premiéra Olofa Palmeho v roku 1986 a ministerku zahraničných vecí Annu Lindhovú v roku 2003.
      Nórsky minister spravodlivosti a ministri zahraničných vecí susedného Fínska a Dánska vyjadrili obavy a prisľúbili Švédsku svoju podporu. Útok kritizoval aj šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle, zatiaľ čo britská ministerka vnútra Theresa Mayová vyhlásila, že Briti musia "byť bdelí".
      Islamskí lídri vo Švédsku odsúdili očividný samovražedný bombový útok ako "teroristický a kriminálny čin".

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies