Švédsko: Bombový útočník údajne plánoval v Štokholme tri veľké výbuchy

NETKY.SK • 13 December 2010, 13:07 • 2 min
Švédsko: Bombový útočník údajne plánoval v Štokholme tri veľké výbuchy

Švédsko: Bombový útočník údajne plánoval v Štokholme tri veľké výbuchy

slovakia

left justify in out

Mŕtvy samovražedný bombový útočník, ktorý sa v sobotu vyhodil do vzduchu na rušnej nákupnej ulici vo švédskom hlavnom meste Štokholm, plánoval odpáliť tri výbušné zariadenia, vrátane jedného na železničnej stanici a jedného vo veľkom obchodnom dome. Informoval o tom dnes švédsky denník Expressen.
      Mužom bol podľa webovej stránky tajnej služby Taymour Abdulwahab - Iračan, ktorý študoval v Británii. Polícia ešte túto informáciu nepotvrdila.
      Incident sa začal v sobotu večer požiarom auta stojaceho neďaleko rušnej oblasti v centre Štokholmu, kde veľa ľudí nakupovalo vianočné darčeky.
      K druhej explózii došlo približne o 300 metrov ďalej a o 10-15 minút neskôr. Pri nej zahynul muž a dve ďalšie osoby utrpeli zranenia.
      Denník Expressen, ktorý citoval nemenovaný zdroj, uviedol, že podľa presvedčenia Bezpečnostnej polície jedno z výbušných zariadení explodovalo náhodou a muža zabilo.
      Muž plánoval odpáliť svoje auto, ale zároveň mal na sebe pripevnených aj 12 rúrkových bômb a v ruksaku niesol ďalšiu bombu. Napísal to denník Expressen.
      "Je jasné, že sa pokúšal vytvoriť čo najväčší zmätok a ublížiť čo najväčšiemu počtu ľudí," citoval denník policajný zdroj.
      Hlavná analytička švédskej bezpečnostnej polície Malena Rembeová uviedla pre švédske rádio, že polícia je presvedčená, že práve tento muž desať minút pred sobotňajším večerným útokom poslal výhražný e-mail švédskej tlačovej agentúre TT a bezpečnostnej polícii.
      Mužovo meno polícia ešte nezverejnila, keďže najprv musela informovať jeho príbuzných, ale na dnešné poludnie ohlásila tlačovú konferenciu.
      Podľa nepotvrdených správ je mužom zabitým pri explózii Taymour Abdulwahab al-Abdaly (29), ktorý v minulosti žil v anglickom meste Luton. Informovala o tom dnes webová stránka britskej spravodajskej stanice BBC. Uviedla tiež, britská polícia v rámci vyšetrovania švédskeho útoku prehľadala dom v Lutone, ale nikoho nezatkla a nenašla tam ani žiaden nebezpečný materiál. Presnú adresu domu nezverejnili.
      Podľa BBC viaceré noviny, švédske webové stránky a islamistické internetové fórum uviedli, že útočníkom bol Abdaly - Švéd narodený v irackom Bagdade, ktorý študoval na anglickej univerzite Bedfordshire, sídliacej v Lutone.

Zdroj: TASR/ BBC,DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies