Švédska ekonomika dosiahne tento rok prírastok 4,4 %

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 13:27 • 2 min
Švédska ekonomika dosiahne tento rok prírastok 4,4 %

Švédska ekonomika dosiahne tento rok prírastok 4,4 %

slovakia

left justify in out

Švédska ekonomika dosiahne v tomto roku medziročný prírastok 4,4 % a potom svoj rast spomalí, keď centrálna banka zvýši do konca roku 2012 svoju základnú úrokovú sadzbu na 3 %. Uvádza to vo svojej prognóze ekonomický ústav krajiny NIER. Centrálna banka zdvihla od minulého leta základnú úrokovú sadzbu šesťkrát.
      Švédsko sa veľmi rýchlo vymanilo z globálnej krízy a vlani koncom roka dosiahlo silný rast svojho hospodárstva. Jeho vzostup je teraz najsilnejší, ale padá naň tieň gréckej dlhovej krízy. Určité pochybnosti o vývoji v budúcnosti priniesol aj slabý júnový pokles spotrebiteľskej dôvery, hoci miera nezamestnanosti zostala na rovnakej úrovni ako v máji (7,7 %). Index spotrebiteľskej dôvery bol 16,7 bodu, kým v máji dosiahol 17,9 %.
      Vlani švédsky hrubý domáci produkt vzrástol o 4,2 % a na budúci rok zrejme klesne na 2,9 %. Ústav predpokladá, že centrálna banka zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu z terajších 1,75 na 3 %. Do konca tohto roku sa očakáva jej vzostup na 2,25 %.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona