Vedkyňa hľadá rastliny, schopné bojovať proti škodlivým baktériám

NETKY.SK • 22 November 2019, 16:15 • 2 min
Vedkyňa hľadá rastliny, schopné bojovať proti škodlivým baktériám

BRATISLAVA - Zbiera liečivé rastliny, vyrába z nich rastlinné silice a tie testuje proti škodlivým baktériám. Tak popisuje svoju prácu mikrobiologička Miroslava Kačániová, ktorú tento rok ocenili ako osobnosť vedy a techniky.

slovakia

left justify in out

"Teraz je veľký boom okolo antibiotickej rezistencie, a preto sa hľadajú nové alternatívy liečby," zdôvodnila vedkyňa. Predmetom jej výskumu sú často rastliny bežne používané v kuchyni, napríklad oregano či tymian. Po získaní silíc spolu s kolegami testuje ich účinnosť proti mikroorganizmom, karcinogénnym bunkám či hmyzu.

 

Účinné látky hľadajú aj vo včelích produktoch, ako sú med, peľ, propolis či trúdie mlieko. To okrem iného produkuje aj hormón, testosterón.

 

"Považuje sa nielen za nutričnú látku, ale nám sa podarilo izolovať z týchto produktov aj baktérie mliečneho kvasenia, čiže sa môžu používať ako probiotiká," doplnila.

 

img

 

Najnovšie spolupracuje na projekte s partnermi z Bieloruska. Tí majú už okolo 70 patentov, vyrábajú jedlé obaly.

 

"My sa budeme snažiť aplikovať do týchto jedlých obalov antimikrobiálne látky, čiže tieto liečivé rastliny alebo silice," vysvetlila. Chcú tak docieliť, aby produkt spĺňal aj kritérium bezpečnosti.

 

Kačániová pôsobí na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. V novembri získala cenu od ministerky školstva v kategórii osobnosť vedy a techniky.

 

Ocenenie pre ňu znamená veľa, no pripomína, že na výskumoch nepracuje sama. Váži si tiež spoluprácu so zahraničnými partnermi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona