Švédi mali najkrajší výhľad na čiastočné zatmenie Slnka

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:26 • 2 min
Švédi mali najkrajší výhľad na čiastočné zatmenie Slnka

Švédi mali najkrajší výhľad na čiastočné zatmenie Slnka

slovakia

left justify in out

Nad Európou, severnou Afrikou a strednou Áziou dnes došlo k čiastočnému zatmeniu Slnka, hoci mraky v mnohých častiach Európy zakryli výhľad na toto vesmírne divadlo.
      Zatmenie Slnka vzniká, keď sa Mesiac presunie medzi Zem a Slnko a zakryje slnečný kotúč. V prípade čiastočného zatmenia zostane zo Slnka len tenký kosáčik.
      Zimná obloha nad Švajčiarskom dnes ráno potemnela, ale Rumuni si naopak vychutnávali ružovkasté, nadpozemsky krásne ranné svetlo a Švédi nádherné svitanie. Aj tak vyzeralo v Európe čiastočné zatmenie Slnka, ktoré sa začalo na Blízkom východe. Na Slovensku ho obdivovali v niektorých oblastiach, kde bola jasnejšia obloha.
      Zatmenie, prvé tohto roku, začalo byť viditeľné v južnom Švédsku približne o 08.30 h SEČ a trvalo do 10.30 h SEČ na severe krajiny.
      Ľudia, ktorí sa pozerali na oblohu vo východnom Švédsku, mali z celého sveta najlepší výhľad na vesmírny jav. Astronómovia odhadovali, že Mesiac zatienil vo Švédsku približne 80 percent Slnka.
      V susednom Nórsku bolo zatmenie najvýraznejšie v južnej časti krajiny približne o 09.35 h.
      V Nemecku dosiahlo zatmenie vrchol medzi 09.18 h v juhonemeckom meste Mníchov a 09.27 h SEČ v Berlíne, na severe krajiny. Jav bol najpôsobivejší v severnom Nemecku, kde Mesiac zakryl pred pohľadom zvedavých divákov väčšiu časť Slnka.
      Vo väčšine Európy však pohľad na "hru Mesiaca so Slnkom" zakryla vrstva mrakov, čo vyústilo do toho, že ranná obloha bola len o trošku tmavšia ako inokedy.
      Ďalšie čiastočné zatmenie Slnka sa tento rok očakáva ešte trikrát: 1. júna, 1. júla a 25. novembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies