Vedenie Volkswagenu zamestnancom utiahlo opasky, svojich odmien sa však nevzdá

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 17:36 • 2 min
Vedenie Volkswagenu zamestnancom utiahlo opasky, svojich odmien sa však nevzdá

WOLFSBURG - Vrcholoví manažéri nemeckého automobilového koncernu Volkswagen (VW) sa odmietajú vzdať tento rok odmien, hoci zamestnancom predpísali uťahovanie opaskov pre náklady na emisný škandál. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na článok v týždenníku Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Časopis bez uvedenia zdroja uviedol, že "krátko pred rozhodnutím dozornej rady o platoch" dali jej členovia jasne najavo, že sú ochotní akceptovať zníženie odmien, ale úplne sa ich nevzdajú. A to aj napriek tomu, že zamestnancom opakovane tvrdili, že škandál automobilky ohrozuje jej samotnú existenciu. Bývalý generálny riaditeľ Martin Winterkorn napríklad dostal pred rokom odmenu viac ako 3 milióny eur.

 

Hovorca VW na otázku agentúry AFP uviedol, že koncern zverejní informácie o platoch predstavenstva vo výročnej správe 28. apríla. A dodal, že vedenie firmy je odhodlané ísť zamestnanom príkladom, čo sa týka úpravy odmien. Článok v časopise Der Spiegel označil za "čistú špekuláciu".

 

Volkswagen čelí obrovskému škandálu, najväčšiemu vo svojej histórii. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri koncern obvinila, že do dieselových áut v USA nainštaloval softvér, ktorý pri testoch umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom. Nemecký koncern už čelí hromadným žalobám aj pokutám a čakajú ho obrovské výdavky spojené s odstránením zlého softvéru.

 

VW, ktorý je najväčším výrobcom áut v Európe, preto urýchlene zavádza úsporný program a pripravuje sa na zrušenie približne 3000 miest vo svojich kanceláriách v Nemecku, aby mal peniaze na náklady spojené so škandálom.

 

Winterkorna nahradil vo funkcii Matthias Müller, ktorý pri nástupe zamestnancom povedal, že všetci v automobilke pocítia uťahovanie opaskov, od vedenia až po robotníkov. Ale podľa Der Spiegel, bývalý finančný riaditeľ firmy Hans-Dieter Pötsch, ktorý sa vlani v októbri stal členom dozornej rady, si "strčil do vrecka" takmer 10 miliónov eur ako "kompenzáciu" za nižší príjem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies