Vedenie SPÖ schválilo Christiana Kerna za kandidáta na predsedu

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 16:53 • 2 min
Vedenie SPÖ schválilo Christiana Kerna za kandidáta na predsedu

VIEDEŇ - Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) dnes na úrovni prezídia i predsedníctva schválila Christiana Kerna ako jediného kandidáta za nástupcu svojho lídra Wernera Faymanna, ktorý odstúpil z funkcie.

slovakia

left justify in out

V 70-člennom predsedníctve vládnej strany hlasovala proti iba predsedníčka hornorakúskej mládežníckej organizácie strany Fiona Kaiserová, ktorá sa už vopred nechala počuť, že je proti zvoleniu manažéra do čela strany.

 

Kern získal v uplynulých dňoch podporu prakticky všetkých krajinských organizácií SPÖ a stane sa tak nielen predsedom strany na zjazde naplánovanom na 25. júna, ale už dnes zloží ústavou predpísaný sľub ako v poradí 13. spolkový kancelár Rakúskej republiky.

 

Informovala o tom tlačová agentúra APA.

 

Doterajší šéf Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Christian Kern sa dnes popoludní po prvý raz stretol so zástupcami médií.

 

Na tlačovej konferencii po skončení zasadania predsedníctva SPÖ ubezpečil, že sociálni demokrati ponúknu ruku predovšetkým koaličnému partnerovi z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), a naznačil, že mu chcú dopriať priestor.

 

Kern si pochvaľoval, že z prvého stretnutia s lídrom ľudovcov, vicekancelárom a politikom dočasne povereným vykonávaním kancelárových právomocí Reinholdom Mitterlehnerom si odniesol veľmi dobré pocity, a to aj čo sa týka novej podoby spolupráce oboch strán.

 

Dezignovaný líder SPÖ a čoskoro nový rakúsky spolkový kancelár sa chce sústrediť na vytvorenie nových pracovných príležitosti cestou oživenia ekonomiky.

 

Podľa jeho slov má Rakúsko všetky predpoklady stať sa opäť príkladom pre celý starý kontinent a jeho plán preto predpokladá dostať krajinu do roku 2025 do optimálneho stavu.

 

Kern súčasne požiadal o trochu času a zhovievavosti, veď, ako formuloval, je iba "čerstvo upečeným politikom", ktorý práve absolvoval rýchlokurz o politických rituáloch a mechanizmoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies