Vedenie SOV sa v kauze lyžiarov osvedčilo ako dobrý mediátor

NETKY.SK • 9 Február 2017, 15:27 • 2 min
Vedenie SOV sa v kauze lyžiarov osvedčilo ako dobrý mediátor

BRATISLAVA - Slovenský olympijský výbor (SOV) po Novom roku prijal pozíciu mediátora v konflikte najlepších slovenských zjazdových lyžiarov Veroniky Velez-Zuzulovej, Petry Vlhovej a bratov Andreja a Andreasa Žampovcov s vedením Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) v otázke prijateľnosti štatútu reprezentanta, ktorý mali podpísať ešte pred Vianocami.

slovakia

left justify in out

Keďže SOV svoju zmierovaciu úlohu v tomto dlhotrvajúcom spore berie so všetkou vážnosťou, prezident SOV Anton Siekel a jeho najbližší spolupracovníci už s vedením SLA absolvovali niekoľko rokovaní. Dokonca sa o vzniknutom spore radili aj s viceprezidentom Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Janezom Kocijančičom, ktorý je zároveň aj zastupujúcim šéfom Európskych olympijských výborov (EOV).

 

Vývoj udalostí po týchto rokovaniach nabral taký smer, že prezident SOV Anton Siekel je presvedčený, že tento spor sa aj z čisto pragmatického hľadiska musí vyriešiť k spokojnosti všetkých zúčastnených strán.


"Ako sa cítime v úlohe zmierovateľa v kauze SLA? Ja osobne som v tomto smere optimista. Stále tvrdím, že nie iba kauzy, ale aj mnohé každodenné bežné problémy a starosti sa musia riešiť diskusiou a hľadaním prijateľného kompromisu. Poznáte to zo života, že nie je nič horšie, ako keď sa tieto tábory prestanú rozprávať, keď prestanú medzi sebou komunikovať, vymieňať si názory," reagoval na otázku prezident SOV Anton Siekel.

 

 "My sme na olympijskom výbore vytvorili priestor, kde sa obe strany sporu mohli v pokoji a bez zvýšených emócií porozprávať. Cítime, že trochu majú pred touto olympijskou pôdou rešpekt, čo je pre túto situáciu iba dobré znamenie," konštatoval prvý muž slovenského olympijského hnutia a pokračoval: "Stále hľadáme cesty smerujúce k dohode. Ja to vidím ako nevyhnutnosť. Na celý problém sa momentálne pozerám z nadhľadu. Vnímam to z pragmatického hľadiska. Tá dohoda medzi oboma tábormi je nevyhnutná. Či to bude v krátkej dobe, alebo neskôr, musí k tomu dôjsť. Keď sa to stane, pomôže to nie iba slovenskému lyžovaniu, ale celému slovenskému športu."  


 Anton Siekel v tejto súvislosti zdôraznil, že cieľom všetkých zúčastnených je pokúsiť sa vytvoriť také podmienky, aby sa slovenskí športovci mohli pripravovať v pokojnom ovzduší, aby sa bez problémov mohli koncentrovať iba na svoj výkon.

 

"Všetci predsa vieme, že rôzne funkcionárske súboje nám teraz nepomôžu, lebo sa pokojne sa môže stať, že tá pravda, ktorú spolu už dlhšie hľadáme, je niekde uprostred. Poznáme to aj z bežného života, preto obe strany musia prísť k nejakému spoločnému bodu, na ktorom sa dá v budúcnosti budovať. Kto nevie urobiť rozumný ústupok, kto nedokáže nájsť schodnú cestu, nemôže pracovať v rozhodujúcej a riadiacej funkcii. Každý musí vedieť v záujme dobrej veci zľaviť zo svojich nárokov. Treba hľadať rozumnú cestu aj v tomto dlhoročnom spore," dodal Anton Siekel, ktorý sa pri riešení konfliktu prejavil ako stratég a športový diplomat.
   
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona