Vedenie parlamentu si uctilo 200. výročie narodenia J. M. Hurbana

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 13:59 • 2 min
Vedenie parlamentu si uctilo 200. výročie narodenia J. M. Hurbana

BRATISLAVA - Vedenie Národnej rady (NR) SR si uctilo 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. K buste prvého predsedu Slovenskej národnej rady vo vestibule súčasného parlamentu položili dnes veniec.

slovakia

left justify in out

"Je dôležité pripomínať si človeka s takým veľkým odkazom, ako je Jozef Miloslav Hurban," vyhlásil predseda NR SR Andrej Danko (SNS), ktorý hľadiac na bustu ďakoval Hurbanovi za to, čo urobil pre Slovákov. "Jozef Miloslav Hurban, dávame ti v mene národnej rady úctu, kloníme sa tvojej osobnosti a nikdy nezabudneme odkazy, ktoré si nášmu národu dával. Ďakujeme ti," ďakoval Danko.

 

Úctu a obdiv Hurbanovi treba podľa neho vyjadrovať aj preto, že "položil svoj život za boj slovenského národa". Podľa Danka je Hurbanovo narodenie "pre nás svätým dátumom". "Bol to človek, ktorý dokázal svojim slovom, láskou pohladiť. Ale v časoch, keď sa bolo treba chopiť zbrane, bol jedným z prvých, ktorý inicioval všetkých, ktorí chceli hájiť záujmy Slovákov. Inicioval ich k chopeniu zbraní za dosiahnutie svojich práv a slobody," vysvetlil Danko.

 

Zdôraznil aj Hurbanov podiel na uzákonení spisovnej slovenčiny. "Znamenalo to obrovský skok pre náš národ," poznamenal šéf parlamentu, podľa ktorého nemožno zabúdať na našu históriu. "Musíme si pripomínať históriu a dať úctu svojim predkom, vracať sa k hodnotám, za ktoré bojovali," uzavrel Danko.

 

V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Národno-kultúrne a literárne inštitúcie ho ako celok vyhlásili za Rok Jozefa Miloslava Hurbana. Jozef M. Hurban sa narodil 19. marca 1817 v Beckove. Nie je len významný literát - básnik, prozaik, dramatik, literárny historik, redaktor, vydavateľ a jeden z rozhodujúcich účastníkov uzákonenia našej spisovnej reči, ale aj revolucionár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies