Vedenie parlamentu chce riešiť extrémizmus, okresanie imunity zatiaľ nie

NETKY.SK • 9 November 2016, 16:09 • 2 min
Vedenie parlamentu chce riešiť extrémizmus, okresanie imunity zatiaľ nie

BRATISLAVA - Vedenie Národnej rady SR reprezentované predstaviteľmi koalície chce riešiť prejavy extrémizmu a xenofóbie v pléne parlamentu. Po dnešnom rokovaní s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom to oznámil predseda NR SR Andrej Danko a líder Mostu-Híd Béla Bugár. Zúženie poslaneckej imunity, ktorú majú poslanci na výroky v pléne, zatiaľ pripadá do úvahy až ako posledná možnosť.

slovakia

left justify in out

"NR SR zápasí s prejavmi, ktoré hanobia národy a štáty. Som si plne vedomý svojej zodpovednosti, uvítal som preto možnosť konzultácie s generálnym prokurátorom. Je smutné, že žijeme v dobe, keď sa niektorí ľudia hlásia k veciam minulosti, s ktorými museli naši predkovia bojovať. Je veľmi smutné vidieť prejavy rasizmu, xenofóbie a popieranie holokaustu, či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorý prirovnal svoje utrpenie k utrpeniu Židov. Vnímam to ako vyhlásenia, ktoré hraničia so slobodou prejavu poslanca parlamentu," povedal Danko.

 

Zároveň deklaroval, že vedenie parlamentu si je vedomé existencie poslaneckej imunity na výroky v pléne. "Cieľom debaty s generálnym prokurátorom bolo, aby sme si vyjasnili, kde je hranica trestnosti konania v rokovacej sále, kde vzniká trestnoprávna zodpovednosť a kde je možnosť disciplinárneho konania," vysvetlil Danko s tým, že zodpovední si musia uvedomiť, kde je ešte hranica politického boja a kde sa začínajú šialené prejavy xenofóbie.

 

Podľa Bugára sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti. "Toto je pravda, za ktorou musíme stáť. Zároveň vidíme, že prejavy, ktoré boli na poslednom rokovaní NR SR, tak keby to povedal hociktorý občan, mohol by byť stíhaný. Samozrejme, v parlamente to kvôli imunite nefunguje," zdôraznil.

 

Na margo možností, čo sa s tým dá robiť, Bugár objasnil, že je potrebné riešiť to citlivo. "Je dôležité ukázať, že Slovensko chce bojovať proti extrémizmu," deklaroval s dôvetkom, že zúženie imunity je najmenej pravdepodobná možnosť.

 

Danko doplnil, že cestou je zefektívnenie disciplinárnych konaní či sprísnenie sankcií voči poslancom. Na zúženie poslaneckej imunity je potrebná ústavná väčšina, ktorú samotná koalícia nemá. K problému chce preto pristupovať zodpovedne, aby nebol obviňovaný, že chce valcovať opozíciu. "Nebude to terajšou témou, ale Etický kódex a zlepšenie disciplinárnych konaní, to je cesta, akou sa musíme uberať," dodal predseda NR SR a pripomenul, že v piatok (11.11.) podá návrh na disciplinárne konanie troch poslancov ĽSNS a Matoviča za ich výroky v pléne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies