Vedenie parlamentu by mohlo čeliť odvolávaniu, strany zvažujú kroky

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 10:27 • 2 min
Vedenie parlamentu by mohlo čeliť odvolávaniu, strany zvažujú kroky

BRATISLAVA - Vedenie parlamentu by mohlo čeliť odvolávaniu. A to ako samotný predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), tak aj podpredsedovia Andrej Hrnčiar (#Sieť) a Lucia Nicholsonová (SaS).

slovakia

left justify in out

Strany uvažujú nad krokmi, ktorými by reagovali na chaos a porušenia rokovacieho poriadku a Ústavy SR pri schôdzach na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD). V hre je aj podanie návrhu na odvolanie z funkcií. Rozhodnutie však ešte nepadlo v koalícii ani v opozícii. Počas leta návrhy zrejme neprídu.

 

"Konanie podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej je závažným politickým zlyhaním a porušením princípov parlamentnej demokracie, ktoré jednoznačne zakladá opodstatnené dôvody na podanie návrhu na odvolanie z funkcie," uviedol pre TASR podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD).

 

Narážal na to, že Nicholsonová bez poverenia viedla schôdzu k odvolávaniu premiéra. Otvorila ju netradičným spôsobom, nie hlasovaním, ako je zvykom, ale odhadom počtu poslancov. Pomohla si prezenčnou listinou. Koalícia to považuje za hrubé porušenie rokovacieho poriadku. V parlamente vznikol chaos, ktorý ukončil Hrnčiar. Ten s Dankovým poverením prevzal vedenie schôdze a ukončil ju. To zas opozícia vníma ako útok na jej ústavné právo. Zároveň spochybňuje pravosť Dankovho podpisu na poverení pre Hrnčiara.

 

O tom, či podať návrh na odvolanie Nicholsonovej, bude podľa Glváča hovoriť vedenie Národnej rady SR. Koalícia však berie ohľad na Nicholsonovej tehotenstvo, takže sa s tým neponáhľa. "Vzhľadom na to, že pani Nicholsonová je v období tehotenstva, potrebuje teraz predovšetkým pokoj. Nemôžeme sa správať ako Igor Matovič a musíme vziať do úvahy aj túto skutočnosť, preto takýto návrh bude témou rokovania vedenia Národnej rady SR s tým, že ho môžeme zaradiť do programu po jej návrate," doplnil Glváč.

 

Aj podľa SNS by nemalo ostať Nicholsonovej konanie bez povšimnutia, strana však teraz berie ohľad na jej tehotenstvo. Predseda parlamentu Danko sa s Nicholsonovou plánuje stretnúť a porozprávať o celej situácii, ktorá v parlamente vznikla pri schôdzi na odvolanie premiéra. Termín stretnutia ešte určený nebol.

 

Kroky zvažuje aj opozícia. Tá zas voči Dankovi, prípadne Hrnčiarovi. Opozícia kritizuje blokovanie schôdzí o odvolaní Kaliňáka a Fica z funkcií pre daňovú kauzu Bašternák a zároveň spochybňuje pravosť Dankovho podpisu na poverení na vedenie schôdze, vďaka ktorému Hrnčiar ukončil rokovanie o odvolaní premiéra. Opozícia chce, aby pravosť podpisu preverili znalci, preto sa obrátila na generálnu prokuratúru. Návrh na odvolanie Danka či Hrnčiara zatiaľ nepodala.

 

"Počas leta nepripravujeme žiadnu mimoriadnu parlamentnú schôdzu," uviedla pre TASR SaS s tým, že rozhodnutie vyplynulo z rokovania s OĽaNO-NOVA. Strany tak nateraz rozhodli, lebo nechcú odpútavať pozornosť od podstaty problému, ktorou je podľa nich kauza Bašternák. "Tá úzko súvisí s najvyššími politickými špičkami, pretože premiér Robert Fico stále býva v byte človeka podozrivého z daňových podvodov a minister vnútra s ním priamo obchodoval, a tým pádom je spochybnený celý proces vyšetrovania jeho problémov so zákonom," doplnili liberáli.

 

Ďalšie kroky zváži aj Sme rodina Borisa Kollára. Chce však najskôr vedieť, či je Dankov podpis pravý, alebo nie. "Mám za to, že najskôr sa musí potvrdiť, či bol, alebo nebol sfalšovaný podpis. Po tom, ako budeme mať na toto odpoveď, zvážime ďalšie kroky," uzavrel Kollár. TASR oslovila aj koaličné strany #Sieť a Most-Híd, tie však doteraz neodpovedali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona