Vedenie nemeckých rozhodcov spochybňuje presnosť jastrabieho oka

NETKY.SK • 4 Január 2013, 14:27 • 2 min
Vedenie nemeckých rozhodcov spochybňuje presnosť jastrabieho oka

Vedenie nemeckých rozhodcov spochybňuje presnosť jastrabieho oka - Futbal Technológia jastrabieho oka vzbudila u vedenia rozhodcov Nemeckého futbalového zväzu (DFB) iba vlažný záujem, pretože sa pýtajú na jej presnosť. Arbiter Herbert Fandel podľa agentúr

slovakia

left justify in out

imgTechnológia jastrabieho oka vzbudila u vedenia rozhodcov Nemeckého futbalového zväzu (DFB) iba vlažný záujem, pretože sa pýtajú na jej presnosť.

Arbiter Herbert Fandel podľa agentúry Reuters citoval smernicu, ktorá pri rozhodovaní o tom, či lopta prešla čiaru, povoľuje pre jastrabie oko až trojcentimetrovú odchýlku.

"Sú pochybnosti o tom, či to snímacie zariadenie dokáže zaznamenať na 100 percent," uviedol Fandel na webovej stránke DFB (www.dfb.de) a pokračoval: "Trojcentimetrový limit chyby je pochopiteľne ešte stále príliš vysoký, osobitne ak vezmete do úvahy, že anglická lopta v zápase EURO 2012 proti Ukrajine bola len pár centimetrov za čiarou. To vzbudzuje domnienku, že systém by zrejme nerozoznal, či bol gól. Ak za niečo zaplatíte kopu peňazí, potom to musí fungovať poriadne."

Hovorca FIFA sa vyjadril, že predpis o trojcentimetrovej tolerancii platil počas úvodného testovania potenciálnej technológie jastrabieho oka v minulom roku, ale dva systémy, ktoré nakoniec FIFA schválila, vyhoveli prísnejším kritériám. Medzinárodná futbalová rada (IFAB) už v júni súhlasila s použitím jastrabieho oka a prvý raz ho ostro otestovali na decembrových MS klubov FIFA v Japonsku.

Schválené sú dva systémy používané v tenise a krikete - jastrabie oko (Hawk-Eye), ktorého podstatou je optické snímanie pomocou kamier, resp. gólový rozhodca (GoalRef), ktorý využíva magnetické pole so špeciálnym čipom v lopte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona