Vedenie Miškovca pokračuje v likvidácii rómskych osád

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 12:46 • 2 min
Vedenie Miškovca pokračuje v likvidácii rómskych osád

BUDAPEŠŤ - Vedenie maďarského mesta Miškovec pokračuje v programe likvidácie rómskych osád a je odhodlané ho aj dokončiť, reagoval hovorca poslaneckej skupiny mestského zastupiteľstva strán Fidesz a KDNP Attila Soós na stredajšiu demonštráciu Rómov v tomto meste.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI hovorca dodal, že vládne strany získali 12.000 podpisov na podporu likvidácie a že z doterajších stretnutí s obyvateľmi Miškovca na fórach vyplýva, že väčšia z nich takýto krok schvaľuje.

 

V stredu večer zhruba 700 protestujúcich Rómov odovzdalo zástupcovi radnice petíciu s 1800 podpismi, v ktorej vyjadrili nesúhlas s nedávnym rozhodnutím mestského zastupiteľstva o likvidácii rómskych osád.

 

Zastupiteľstvo Miškovca na návrh poslancov vládnucej koalície Fidesz-KDNP presadilo v máji urýchlenie procesu likvidácie tamojších rómskych osád. Návrh počíta s tým, že tí, ktorí opustia nevyhovujúce obydlia a na inom mieste si zabezpečia bývanie s vyšším komfortom, by dostali finančnú podporu v prepočte okolo 5000 eur, ale nehnuteľnosť by päť rokov nemohli predať.

 

Predseda miestnej rómskej samosprávy Gábor Váradi v tejto súvislosti vyhlásil, že byť Rómom je v Boršodskej župe čoraz väčšie utrpenie. "Nestačí, že nás trápi chudoba, voči Cigánom vystupuje extrémna pravica čoraz radikálnejšie," povedal Váradi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona