Vedenie mesta Púchov dnes podalo na prokuratúre trestné oznámenie

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 14:02 • 2 min
Vedenie mesta Púchov dnes podalo na prokuratúre trestné oznámenie

BRATISLAVA – Súčasné vedenie mesta Púchov podalo dnes v Bratislave na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol primátor mesta Rastislav Henek, na základe zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) podali trestné oznámenie vo veci pre podozrenia zo spáchania trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomoci verejného činiteľa zo strany predchádzajúceho vedenia mesta. Dodal, že podľa zistení NKÚ v mestských spoločnostiach došlo k závažným porušeniam. Keďže z protokolov NKÚ vyplývajú aj ďalšie závažné pochybenia Henek nevylúčil podanie ďalších trestných oznámení.

 

Advokát mesta Tibor Bicko spresnil, že z protokolu NKÚ vyplývajú pochybenia vo verejnom obstarávaní, mesto previedlo obchodný podiel bez verejnej obchodnej súťaže. Keďže mesto je povinné podať v takomto prípade trestné oznámenie, lebo hospodári s verejnými financiami, tak sme tak urobili, dodal advokát. Celkovú škodu, ktorú podľa nich mestu spôsobilo predchádzajúce vedenie, je v súčasnosti ťažko odhadnúť. Počas kontroly NKÚ bol vypracovaný znalecký posudok, ktorý hovorí o tom, že obchodný podiel v mestskej spoločnosti bol predaný za nižšiu cenu ako bola tržná hodnota, a to zhruba o 700-tisíc eur. „Toto je predbežne škoda, ktorú musia špecifikovať a detailnejšie zistiť orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol Bicko.

 

Ako sa ďalej vysvetľuje v tlačovej správe k trestnému oznámeniu, podľa zistení NKÚ Mestský bytový podnik v Púchove v marci 2010 nevýhodne predal za 365 118 eur 65-percentný podiel v Združení majiteľov TKR Púchov s.r.o. spoločnosti SWAN Mobile a.s. bez verejnej obchodnej súťaže a bez znalcom stanovenej všeobecnej hodnoty obchodného podielu. V priebehu kontroly NKÚ bol vypracovaný znalecký posudok na všeobecnú hodnotu obchodného podielu a podľa neho bola všeobecná hodnota obchodného podielu 1 594 904 eur. Mestský bytový podnik Púchov predal aj optickú sieť, opäť bez verejnej obchodnej súťaže a bez znaleckého posudku (zo stratou vyše 73 000 eur), a to za situácie, keď optická sieť nebola vybudovaná v súlade so stavebným zákonom, teda nebola spôsobilá legálneho užívania, píše sa v materiáli. Bývalému vedeniu mesta vyčítajú aj to, že v rozpore so zákonom nepredložili v štyroch prípadoch odvolaciemu orgánu odvolanie daňového subjektu vo veciach miestnych daní. Súčasné vedenie mesta kritizuje aj údajné zasahovanie do konania o priestupku pri siedmich stavebných konaniach.

 

"Súčasný primátor Púchova Rastislav Henek je regulárny klamár. Som presvedčený, že vymyslené kauzy neprekryjú jeho odbornú neschopnosť," uviedol v reakcii na dnešné trestné oznámenie na generálnu prokuratúru exprimátor Marián Michalec. Ako dodal, už vo februári poskytol Henek mediálne vyhlásenia o údajných porušeniach zákona na základe kontroly NKÚ a na základe ktorých bolo vraj podané na GP trestné oznámenie. „Dnes bolo podané znova. Napriek tomu, že nikdy nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona, nie je možné vylúčiť, že o ďalšie dva mesiace podá Henek trestné oznámenie znova a bude tak činiť každé dva mesiace, aby nevyšiel z cviku,“ uviedol v reakcii Michalec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies