Vedenie Istanbulu zakázalo pochod na poctu obetiam atentátu v Ankare

NETKY.SK • 13 Október 2015, 12:46 • 2 min
Vedenie Istanbulu zakázalo pochod na poctu obetiam atentátu v Ankare

ANKARA - Vedenie tureckého mesta Istanbul zakázalo dnes protestný pochod zvolaný tými istými odborárskymi a občianskymi združeniami, aké organizovali minulú sobotu pochod v Ankare. Ten bol však zmarený dvojitým samovražedným atentátom, pri ktorom prišlo o život najmenej 97 ľudí.

slovakia

left justify in out

Agentúra Dogan dnes zverejnila videozáznam zásahu polície v Istanbule, ako sa snaží rozohnať desiatky účastníkov pochodu na uctenie si pamiatky obetí sobotňajšieho atentátu v Ankare. Niekoľko demonštrantov polícia zadržala.

Istanbulský primátor pochod zakázal, pričom sa odvolal na to, že ide "v tomto čase o háklivú záležitosť", ako aj na to, že plánovaný pochod sa mal konať v rušných uliciach.

 

Po bombových útokoch v Ankare sa zvýšila politická neistota v Turecku, kde sa 1. novembra uskutočnia predčasné parlamentné voľby, a objavili sa aj obavy, že krajinu čaká obdobie nestability.

 

Na zhromaždení v Ankare, ktoré bolo v sobotu terčom útoku, sa zišli mieroví aktivisti - tureckí i kurdskí -, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše 100 obetí.

 

K dvom simultánnym samovražedným atentátom v Ankare sa zatiaľ nikto nepriznal. Turecká vláda i vyšetrovatelia za hlavného podozrivého zo spáchania sobotňajšieho atentátu považujú extrémistickú organizáciu Islamský štát, ktorá momentálne ovláda veľké územia v susednej Sýrii a Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies