Čistý deň: Dievčatá podávali trestné oznámenie pod vplyvom drog

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 13:45 • 2 min
Čistý deň: Dievčatá podávali trestné oznámenie pod vplyvom drog

BRATISLAVA – Vedenie resocializačného strediska Čistý deň v Galante odmieta obvinenia, ktoré v pondelok voči nemu vzniesli dve klientky v zastúpení advokáta Daniela Lipšica.

slovakia

left justify in out

Už plnoletá Simona, ktorá sa stala známa komunikáciou s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a 17-ročná Tamara, ktorá je na úteku a do zariadenia sa nechce vrátiť, nekonali podľa riaditeľa Čistého dňa Petra Tománka pri podávaní trestného oznámenia z vlastnej vôle, ale boli zmanipulované. Zakladateľka zariadenia Zuzana Tománková okrem toho vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii presvedčenie, že dievčatá boli v čase podania pod vplyvom návykovej látky, čo podľa nej spochybňuje pravdivosť ich tvrdení. Trestné oznámenie sa týka potenciálneho spáchania trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď, ktorého sa mali dopustiť Tománek aj Tománková.

Matky oboch dievčat podľa vlastných slov nevedia, kde sa ich dcéry momentálne nachádzajú. Matka mladšej Tamary Monika Hermanová pripomenula, že jej dcéra nie je plnoletá a pri jej výpovedi na prokuratúre mala byť buď ona alebo sociálna pracovníčka. Simonina matka Monika Janošková zas vyzvala policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby jej rodine poskytol policajnú ochranu, pretože ju „v posledných dňoch sledujú neznámi ľudia“.

Čistý deň sa podľa Tománka stal obeťou skupiny opozičných poslancov, ktorí chcú toto zariadenie zničiť. Konkrétne pritom menoval Daniela Lipšica, Borisa Kollára, poslanca NR SR za Sme rodina Petra Pčolinského a poslankyňu NR SR za SaS Natáliu Blahovú, ktorá kauzu údajného zneužívania chovancov v Čistom dni minulý rok odštartovala. „Oni majú peniaze, vplyv, mediálnych poradcov a my nemáme šancu odolávať takýmto útokom, nevieme, čo za tým je,“ vyhlásil. Kauza však podľa Tománka zariadenie poškodila a veľmi uškodila najmä klientom, z ktorých mnohí sa podľa neho stali „obchodným artiklom“ v rukách týchto politikov.

Zariadenie Čistý deň čelilo viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, Generálna prokuratúra SR i polícia, pričom vyšetrovanie niektorých prípadov ešte nie je ukončené. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho Akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vo februári neodobralo.

Najnovšia kauza sa týka facebookovej komunikácie Kollára a bývalej chovankyne Simony. Kollár minulý týždeň priznal, že on je tým nemenovaným politikom, ktorého Tománková minulý týždeň obvinila z nevhodnej facebookovej komunikácie s maloletou chovankyňou, ako aj zo zatajenia informácií o nej polícii, keď bola nezvestná. Kollár podľa vlastných slov s dievčinou od mája 2014 sporadicky komunikoval, no Tománková klamala vo viacerých bodoch vrátane obsahu tejto komunikácie. Zdôraznil, že nevedel, že je dievča neplnoleté, pričom jeho vek sa dozvedel až v októbri minulého roku. V pondelok Simona povedala, že ju Tománkovci zmanipulovali a podala na nich trestné oznámenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies