Vedenie bane pred nehodou ignorovalo hromadenie plynu

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 17:02 • 2 min
Vedenie bane pred nehodou ignorovalo hromadenie plynu

ANKARA - Merania v uhoľnej bani na západe Turecka, kde pri minulotýždňovom výbuchu a požiari zahynulo vyše 300 ľudí, už dva dní predtým poukazovali na vysokú koncentráciu jedovatého plynu, vedenie však nepodniklo žiadne kroky.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovali viaceré turecké denníky odvolávajúce sa na záznamy z bane, ktoré zaistili vyšetrovatelia. Prokuratúra tiež podľa nich v pondelok zadržala ďalšie dve osoby, zatiaľ čo počet podozrivých zo zavinenia tragédie svojou nedbanlivosťou stúpol na päť. Prokurátor Bekir Şahiner predtým informoval o zadržaní 25 osôb v súvislosti s vyšetrovaním, viacerých z nich však prepustili bez vznesenia obvinení.

 

Za oficiálnu príčinu banskej nehody z 13. mája, ktorá bola najhoršou svojho druhu v dejinách Turecka, je označovaná porucha elektrického zariadenia. Predstavitelia bane a vlády uvádzajú, že väčšinu úmrtí spôsobila otrava oxidom uhoľnatým v dôsledku požiaru, v ktorom podľa nich nehrala úlohu nedbalosť. Nešťastie v meste Soma ležiacom približne 250 kilometrov južne od Istanbulu rozhnevalo verejnosť a viedlo k masovým demonštráciám proti vláde, ktorej vyčítajú privatizáciu baní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies