Vedeli ste, že dni na Zemi sa postupne predlžujú? Môže za to Mesiac!

NETKY.SK • 6 Jún 2018, 13:25 • 2 min
Vedeli ste, že dni na Zemi sa postupne predlžujú? Môže za to Mesiac!

Kedysi trval deň na Zemi len 18 hodín, jeho trvanie sa naďalej predlžuje.

slovakia

left justify in out

Aj vy ste si to všimli? Čím sme starší, tým menej času máme a zdá sa nám, akoby čas bežal čoraz rýchlejšie. V skutočnosti je to ale presne naopak. Trvanie dňa sa každým rokom predlžuje! A môže sa to Mesiac.

 

Na rotáciu Zeme má totiž silný vplyv práve naša prirodzená družica Mesiac. Ten sa podľa vedeckých výpočtov od nás každým rokom vzďaľuje o 3,82 centimetra. Táto vzdialenosť však časom narastá a v tomto dôsledku sa Zem točí pomalšie. Momentálne sa ale ešte veľmi nemôžeme tešiť, že budeme mať viac času. Tento proces je totiž mimoriadne pomalý. 18-hodinový deň mala zem približne pred 1,4 miliardami rokov, v súčasnosti sa predlžuje o minimálnych 0,00001542857 sekundy ročne.

 

Vedci na takéto výpočty využili takzvanú astrochronológiu, ktorá kombinuje geologické záznamy a astronomickú teóriu, vďaka čomu sú schopní zistiť viac o histórii Zeme aj celej Slnečnej sústavy a tým pádom aj o klimatických podmienkach, ktoré u nás pretrvávali v jednotlivých obdobiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona