Vedecký veľtrh chce priblížiť vedu mladým ľuďom, ponúka aj virtuálnu realitu

NETKY.SK • 13 September 2019, 14:29 • 2 min
Vedecký veľtrh chce priblížiť vedu mladým ľuďom, ponúka aj virtuálnu realitu

BRATISLAVA – Priblížiť vedu hravou formou žiakom základných a stredných škôl, ale i zvedavým dospelým je hlavný cieľ Vedeckého veľtrhu 2019, ktorý sa koná v piatok v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„Univerzity chcú, aby mladí ľudia mali záujem o štúdium prírodných vied,“ povedal nositeľ myšlienky veľtrhu a zakladateľ neziskovej organizácie Veda nás baví Charles Peake. „Každý rok sa snažíme ukázať niečo nové. Tento rok je to tunel virtuálnej reality,“ dodal.

 

„Vidieť tu ukážky vedy a techniky, prírodných, ale aj spoločenských vied,“ priblížil patrón podujatia a bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.

 

Počas dňa si návštevníci v 44 stánkoch stredných aj vysokých škôl, rôznych klubov a spoločností môžu pozrieť napríklad ukážky robotiky, 3D tlač aj dronovú šou. „Je toho naozaj veľa a každý si môže nájsť to, čo ho zaujíma,“ dodal Draxler. Na veľtrhu sa cez deň zúčastnili viaceré exkurzie študentov základných a stredných škôl.

 

img

 

Napríklad stánok Strednej priemyselnej školy Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici ponúka ukážku výroby papiera aj historických techník výroby knižnej väzby tradičnými technikami a materiálmi.

 

„Možno si skúsiť stojan, na ktorom sa kedysi ručne šili knihy, a máme aj makety historických knižných väzieb,“ hovorí Ľubomír Šlauka, ktorý na škole vyučuje knižnú väzbu a výrobu papiera.

 

 

Zástupcovia Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave predstavujú systém výroby a uskladnenia obnoviteľnej energie, ktorú možno využiť na varenie, vykurovanie a tiež pohon motorových vozidiel.

 

„Žiaľ, podobné systémy sú stále dosť drahé, ale dúfame, že v budúcnosti sa budú dať vyrábať lacnejšie a komerčne využívať,“ hovorí Ľubomír Staňo z FMFI UK.

 

img

 

V stánku Cirkevnej strednej odbornej školy elektrotechnickej P. G. Frassatiho v Bratislave si zase s pomocou študentov možno navrhnúť vlastné tričko a jedno z nich vyžrebujú a vyrobia.

 

V ďalších stánkoch môžu návštevníci vidieť archeologické objavy či absolvovať rôzne kvízy. Organizácia Mensa Slovensko, ktorá združuje ľudí s IQ nad 130, ponúka rôzne logické hádanky a prezentuje aj vedecké hračky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona