Vedecký prístup k rýchlosti

NETKY.SK • 26 Október 2015, 08:55 • 2 min
Vedecký prístup k rýchlosti

BRATISLAVA - Vodiči spoločne s filmovým kaskadérom Nikim Faulknerom testovali na známom okruhu v Goodwoode nové MINI John Cooper Works Hatch.

slovakia

left justify in out

370-percentné zvýšenie pocitu emočného vzrušenia a 100-percentné zvýšenie priemerného pulzu – tieto hodnoty takmer štvornásobne prevyšujú výsledky podobných meraní uskutočnených pri sledovaní filmu The Shining  (Osvietenie).


Z výsledkov je zrejmé, že pri jazde rýchlym vozidlom sa človeka môže zmocniť väčšie napätie než pri skoku z lietadla alebo požiadaní partnerky o ruku.
 
Testy uskutočnené odborníkmi z Portsmouthskej univerzity preukázali, že šoférovanie výkonného automobilu môže viesť k výraznejšej fyzickej odozve než jazda na horskej dráhe alebo skok z lietadla.
 
Vedci z Fakulty výskumu telesnej výchovy a športu Portsmouthskej univerzity vykonali s novým MINI John Cooper Works Hatch, ktoré sa na trh dostalo v priebehu tohto leta, viacero fyzických, psychologických a fyziologických testov. Snažili sa zistiť jeho účinky na rôznych vodičov, medzi inými aj kaskadérom Nikim Faulknerom, známym z filmov Rivali (Rush) a Mission Impossible 5.
 
Pri jazde slávnym okruhom v Goodwoode sa ich pocit emočného vzrušenia oproti stavu pokoja zvýšil o úctyhodných 370 %, zatiaľ čo ich pulz stúpol o 100 %, na úroveň 181 úderov za minútu. Toto zvýšenie je takmer štvornásobkom hodnôt nameraných pri sledovaní hororu The Shining  (Osvietenie) či pri skoku z lietadla, pri ktorom bolo nameraných 170 úderov za minútu.
 
Jazda v novom MINI John Cooper Works Hatch môže dokonca vyvolať ešte búrlivejšiu reakciu než požiadanie partnerky o ruku či odbehnutie maratónu.
 
Adrenalín nás ženie k vyšším výkonom. Reakčný čas vodičov sa po jazde v MINI John Cooper Works Hatch zlepšil v priemere o 6 %, čiže má rovnaký účinok ako kofeín.
 
Dr. Chris Wagstaff hovorí: „Keď sa človek bojí alebo je vzrušený, jeho telo reaguje na základe myslenia a inštinktu prežiť. Reakcie sa zrýchľujú a zároveň sa zvyšuje pulz.“
 
Ide o súčasť vzorca „útok alebo útek“ vyvinutého u ľudí pred stáročiami. Pretože sa však s predátormi, ktorí by v nás vyvolávali takéto pocity, už bežne nestretávame, ľudia niekedy sami vyhľadávajú riziko a vzrušenie. „Jazda v MINI bola dostatočne divoká na to, aby uvedenú reakciu spustila.“
 
Kaskadérsky jazdec Niki Faulkner vyhlásil: „Toto autíčko v sebe ukrýva obrovskú silu. Som na rýchle autá zvyknutý, no zrýchlenie MINI, jeho sila a ovládanie na mňa urobili hlboký dojem. A ako vidíme z reakcií ostatných vodičov, nebol som zďaleka jediný! Rozhodne som si viac užil jazdu než sledovanie, ako jazdia iní.“
 
So svojím 2,0-litrovým štvorvalcovým motorom a technológiou TwinPower Turbo dosahuje nové MINI John Cooper Hatch maximálnu rýchlosť 245 km/h, disponuje výkonom 231 konských síl a z nuly na sto zrýchli za 6,3 sekundy.
 
V spojení s pretekárskym dedičstvom a kvalitou najnovšej generácie MINI je John Cooper Works Hatch skutočným zážitkom na plátne i mimo neho.

 

Presvedčte sa o tom sami.

 


 


 

Kľúčové výsledky:
 
Pulz vodiča sa pri jazde priemerne zvýšil o 100 %.
Pulz spolujazdca sa pri jazde priemerne zvýšil o 80 %.
Najvyššia tepová frekvencia nameraná u vodiča bola 181 úderov za minútu a priemerná 153 úderov za minútu.
Najvyššia tepová frekvencia nameraná u spolujazdca bola 153 úderov za minútu a priemerná 127 úderov za minútu.
Pocit emočného vzrušenia u spolujazdcov stúpol oproti stavu pokoja o 288 %.
Pocit emočného vzrušenia u vodičov stúpol oproti stavu pokoja o 370 %.
Priemerný reakčný čas vodičov sa po jazde zvýšil o 6 %.
Priemerný reakčný čas spolujazdcov sa po jazde zvýšil o 4 %.
Počas jazdy na horskej dráhe dosiahol pulz vodičov najviac 155 úderov za minútu.
Priemerný počet úderov srdca za minútu u človeka vyskakujúceho z lietadla bol 170.
Maximálny pulz človeka žiadajúceho svoju priateľku o ruku bol 130 úderov za minútu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies