Vedeckí pracovníci SAV a NSC Taiwanu podpísali dokument o spolupráci

NETKY.SK • 17 September 2010, 10:02 • 2 min
Vedeckí pracovníci SAV a NSC Taiwanu podpísali dokument o spolupráci

Vedeckí pracovníci SAV a NSC Taiwanu podpísali dokument o spolupráci

slovakia

left justify in out

img

Dodatok k Dohode o vedeckej spolupráci medzi Slovenskou akadémiou vied (SAV) a National Science Council (NSC) Taiwanu o programe výmeny vedeckých pracovníkov pracujúcich na spoločnom projekte (PPP) podpísali v uplynulých dňoch v Bratislave predseda SAV Jaromír Pastorek a minister NSC Lou Chuang Lee.
      Podpis dokumentu je podľa slov Pastoreka ďalším krokom k zintenzívneniu doterajšej spolupráce medzi obidvoma partnerskými inštitúciami na báze finančnej podpory spoločných projektov z prostriedkov SAV a NSC, ktorých cieľom je zvýšenie mobility vedeckých pracovníkov. Dodatok k dohode kladie dôraz na aktívne zapájanie mladých vedeckých pracovníkov do projektov.
      Výzvu na projekty PPP zverejnia každoročne 15. júna bežného roka na webových stránkach SAV a NSC. Návrhy projektov možno podávať do 30. septembra a začiatok riešenia projektov je stanovený na 1. január nasledujúceho roka. Doba riešenia projektov je dva roky.
      Lou Chuang Lee poukázal na to, že podpísanie dodatku k základnej dohode upravujúceho spoluprácu na báze mobilitných projektov je významným impulzom na rozvoj vzťahov medzi slovenskými a taiwanskými vedeckými inštitúciami vo všetkých vedných oblastiach, od technických, matematických a fyzikálnych vied, cez medicínske a biologické, až po spoločenské a humanitné vedy.
      Zástupcovia oboch strán sa navzájom informovali o štruktúre a formách podpory vedy a výskumu v obidvoch krajinách. Lou Chuang Lee uviedol, že objem finančných prostriedkov vynakladaných na podporu vedy a výskumu na Taiwane dosahuje 2,8 percenta HDP, pričom dve tretiny tejto sumy pochádzajú zo súkromnej sféry.
      Na Slovensku, naopak, je podpora vedy a výskumu dlhodobo poddimenzovaná a dosahuje iba 0,46 percenta HDP a väčšina týchto prostriedkov pochádza z verejných zdrojov.
      V snahe podporiť efektívne podanie návrhov nových spoločných výskumných projektov v rámci zverejnenej výzvy ďalšieho, už prebiehajúceho spoločného projektu sa v Bratislave uskutočnil aj seminár za účasti 11 taiwanských vedcov reprezentujúcich inštitúcie, ktoré majú záujem o spoločné projekty s vedcami zo SAV.
      Termín podávania návrhov spoločných výskumných projektov v rámci aktuálnej výzvy je do 15. októbra 2010 a v prípade úspešných projektov budú náklady na výskum hradené z finančných zdrojov SAV a NSC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies