Vedecké štúdie spochybňujú tvrdenia o zmiznutí ropy z Mexického zálivu

NETKY.SK • 19 August 2010, 07:53 • 2 min
Vedecké štúdie spochybňujú tvrdenia o zmiznutí ropy z Mexického zálivu

Vedecké štúdie spochybňujú tvrdenia o zmiznutí ropy z Mexického zálivu

slovakia

left justify in out

img

Nárast obáv z environmentálneho dopadu ropnej katastrofy v Mexickom zálive vyvolali dve nové vedecké správy amerických univerzít. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.
      Správy tiež spochybnili uistenia americkej vlády, že už zmizla väčšina ropy, ktorá do vôd Mexického zálivu unikla z poškodeného ropného vrtu spoločnosti BP.  
      Vedci z univerzity v Georgii v jednej zo správ uviedli, že približne tri štvrtiny uniknutej ropy stále "číhajú pod hladinou zálivu" a môžu ohroziť ekosystém.
      Vedúci výskumu Charles Hopkinson povedal, že v zálive zostalo až do 79 percent zo 4,1 milióna barelov ropy, ktorá unikla do mora a nebola zachytená priamo v spodnej časti vrtu.
      "Myšlienka, že 75 percent ropy už zmizlo a nebude ďalej obavou o životné prostredie, je úplne nesprávna," povedal Hopkinson reportérom prostredníctvom audiokonferencie.
      Ďalšia štúdia univerzity Južnej Floridy zas uviedla, že experimenty na severovýchode zálivu zmenili ropu na sedimenty podmorského kaňonu DeSoto.
      V reakcii na správu univerzity v Georgii americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) uviedol, že výpočet vlády z 2. augusta bol "založený na priamych meraniach, keď to bolo možné a na najdostupnejších vedeckých odhadoch, ak priame merania možné neboli".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies