Vedecké "Oscary" za rok 2016 sú rozdané!

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 15:57 • 2 min
Vedecké "Oscary" za rok 2016 sú rozdané!

BRATISLAVA - Slovenským vedcom roka 2016 sa stal Pavel Povinec z Katedry jadrovej fyziky a biofyziky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Ocenenie dostal za významný prínos a dosiahnuté výsledky v oblasti vývoja ultrasenzitívnych urýchľovačových a rádiometrických analytických metód a ich využitie vo výskume zriedkavých jadrových procesov a environmentálnej rádioaktivity. Ocenenia najlepším slovenským výskumníkom v súťaži Vedec roka SR dnes v Bratislave odovzdali v piatich kategóriách už po 20. raz.

slovakia

left justify in out

Povinec dnes uviedol, že kariéru vedca mladým ľuďom môže len odporučiť. Byť vedcom však podľa neho znamená pomerne veľa pracovať aj vo voľnom čase. Veda zároveň nie je pre človeka, ktorého cieľom je byť veľmi bohatý. Veda je podľa neho skôr zadosťučinenie a oslava myslenia a jej výsledky sú potešením z každodennej práce a nových nápadov. Ak má človek 10 percent talentu a bude mať 90 percent odhodlania robiť vedu, rozhodne by to podľa Povinca mal skúsiť.

Vedcov ocenili aj v ďalších štyroch kategóriách. V kategórií Vedkyňa roka SR vyhrala odborníčka v oblasti polymérne kompozity a nanokompozity Mária Omastová z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied. Ocenenie dostala za aplikáciu nanotechnológií v interdisciplinárnom výskume polymérnych kompozitov a nanokompozitov so zameraním na senzory, biosenzory a solárne články.

V kategórii Osobnosť roka v oblasti technológií vyhral Radovan Hudák z Katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Ocenenie mu udelili za výskum, vývoj a aditívnu výrobu implantátov na mieru s poréznou štruktúrou a prípravu procesu ich implementácie do klinickej praxe.

Ocenenie si odniesol aj Daniel Donoval z Ústavu elektroniky a fotoniky Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, a to v kategórii Osobnosť roka v programoch EÚ. Ocenili ho za mimoriadnu aktivitu a úspešnosť v získavaní a riešení medzinárodných výskumných projektov.

V poslednej kategórii Mladá osobnosť roka ocenili Tomáša Bertóka z Oddelenia glykobiotechnológie Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Ocenenie získal za výskumnú a popularizačnú činnosť v oblasti aplikácie nanoštruktúr pre zariadenia určené pre vysokocitlivú medicínsku diagnostiku nádorových a iných ochorení a analýzu komplexných sacharidov.

Súťaž významných slovenských vedcov, technológov a mladých výskumníkov zo všetkých oblastí vedy Vedec roka SR 2016 vyhlásili Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia ministerstva školstva, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností. Cieľom 20. ročníka súťaže je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najlepšie a najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj dosiahnuté výsledky vo vede a výskume.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona