Vedec vymyslel toaletu, ktorá premieňa ľudské výkaly na skutočnú energiu!

NETKY.SK • 6 August 2021, 14:32 • 2 min
Vedec vymyslel toaletu, ktorá premieňa ľudské výkaly na skutočnú energiu!

Profesor mestského a environmentálneho inžinierstva na Ulsanskom národnom inštitúte vedy a technológie, Cho Jae-weon, navrhol toaletu nazývanú BeeVi tak, aby pomohla poskytovať ekologickú energiu. Pýtate sa, ako je to možné?

slovakia

left justify in out

Toto špeciálne WC používa vákuovú pumpu na odoslanie exkrementov do podzemnej nádrže, kde sa rozloží na metán, ktorý sa potom použije na napájanie budovy.

 

img

 

Univerzita v Južnej Kórei tak získava energiu, za ktorú platí študentom kryptomenou, ktorú potom môžu použiť na nákup kávy alebo občerstvenia na univerzite. Špeciálne navrhnutá toaleta premieňa ľudský odpad na energiu, ktorá sa potom používa na udržanie univerzity v prevádzke.

 

Prečítajte si: Chcete spoznať tajomstvo podivného červeného snehu?

 

Profesor Cho povedal:„Začnime premýšľať! Používame rôzne vedecké technológie, uvedomme si, že výkaly môžu naozaj vyrábať energiu. Myšlienkou toalety BeeVi je cirkulácia týchto hodnôt v ekosystéme a ekonomike." 

 

Profesor dodal, že to, čo človek v priemere denne prijme, je možné premeniť na 50 litrov metánu, čo dokáže vygenerovať 0,5 kWh elektrickej energie, inak povedané, dosť na to, aby človek prešiel autom diaľku približne 1,2 km.

 

img

 

„Naším konečným cieľom nie je len to, aby nový toaletný systém šetril vodu a prevádzkové náklady čistiarní odpadových vôd, ale aby sme vytvorili ekosystém, ktorý podporuje technologické inovácie a poháňa ekonomickú diverzifikáciu, v ktorej má ľudský odpad doslova finančnú hodnotu," dodal profesor.

 

Okrem toho, že je toaleta šetrná k životnému prostrediu, osvedčila sa aj u študentov, ktorí sú veľmi ochotní ju používať, pretože ich odmeňujú špeciálnou kryptomenou s názvom Ggool. Všetci študenti, ktorí používajú toaletu, dostanú 10 Ggoolov denne. Môžu ich minúť na rôzne položky na univerzite, od instantných rezancov po knihy.

 

Jeden zo študentov, Heo Hui-jin povedal: „Vždy som si myslel, že výkaly sú špinavé, ale teraz je to pre mňa poklad veľkej hodnoty. Dokonca hovorím o výkaloch počas jedla a premýšľam nad kúpou akejkoľvek knihy, ktorú chcem.“

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona