Vedec Robert Mistrík oficiálne ohlásil kandidatúru na prezidenta SR

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 12:25 • 2 min
Vedec Robert Mistrík oficiálne ohlásil kandidatúru na prezidenta SR

BANSKÁ BYSTRICA – Vyššia životná úroveň a vyššie platy, slušná a spravodlivá krajina a lepšia ochrana prírody sú najdôležitejšie ciele, s ktorými ide do prezidentských volieb vedec Robert Mistrík. Kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky dnes oficiálne ohlásil v Banskej Bystrici, kde sa narodil a vyrastal. Kandidovať chce ako nezávislý nestranícky kandidát.

slovakia

left justify in out

„Chcem byť prezidentom všetkých obyvateľov Slovenska, všetkých krajov,“ uviedol na tlačovej besede, kde zároveň predstavil aj šesť členov petičného výboru, medzi ktorými je aj jeho manželka Zuzana. Na podanie kandidatúry musí získať 15-tisíc podpisov.

„Do kampane investujem presne toľko, koľko dovoľuje zákon. Maximálna suma je 500 tisíc eur pre kandidáta. Začali sme s pomerne intenzívnou kampaňou, ktorú zúčtujeme na konci kampane presne tak, ako to vyžaduje zákon,“ uviedol Mistrík na otázku agentúry SITA o financovaní kampane. Zo svojich súkromných financií chce použiť 450 tisíc a sumou 50 tisíc eur mu prispeje Richard Marko zo spoločnosti ESET.

Robert Mistrík sa narodil 13. augusta 1966 v Banskej Bystrici. Je chemik, vedec a podnikateľ. V roku 2009 ako člen prípravného výboru spoluzakladal politickú stranu Sloboda a Solidarita, ktorej členom bol do roku 2012. Minulý rok kriticky vystúpil proti praktikám pri prideľovaní eurofondov na vedu. Bol členom tímu, ktorý vyvrátil podozrenia z dopingu olympionika Mateja Tótha. V januári 2018 mu prezident SR Andrej Kiska udelil Pribinov kríž I. triedy za zásluhy o rozvoj slovenskej vedy.

Prezidentské voľby budú na jar budúceho roka, pravdepodobne v marci. Andrej Kiska je vo funkcii do polovice júna 2019. Okrem kandidatúry Roberta Mistríka postaví do súboja o post prezidenta Most-Híd svojho predsedu Bélu Bugára a mimoparlamentné Progresívne Slovensko advokátku Zuzanu Čaputovú. Vládne strany Smer aj SNS avizovali, že budú mať svojho kandidáta, zatiaľ však nie je známe, kto ním bude. Spomedzi parlamentných strán budú mať svojho kandidáta aj Sme rodina, a to Milana Krajniaka a ĽSNS Mariana Kotlebu. Záujem kandidovať na post prezidenta ohlásila Bohumila Tauchmannová Záborská, Radovan Znášik, Juraj Zábojník, Eduard Chmelár, predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec, Oskar Fegyveres a bývalý predseda NR SR František Mikloško. Záujemca musí získať 15 podpisov poslancov NR SR alebo 15-tisíc podpisov občanov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona