Vedcov znepokojuje veľkosť ozónovej diery nad Antarktídou

NETKY.SK • 13 Október 2020, 08:04 • 2 min
Vedcov znepokojuje veľkosť ozónovej diery nad Antarktídou

Ozónová diera nad Antarktídou dosiahla tento rok vrchol a je jednou z najväčších za posledné roky. Vo švajčiarskej Ženeve oznámili odborníci zo Svetovej meteorologickej organizácie (WMO).

slovakia

left justify in out

Dané zistenie je založené na pozorovaniach európskej satelitnej služby na monitorovanie zemskej atmosféry s názvom Copernicus.

 

Každý rok v auguste, na začiatku antarktickej jari, začína ozónová diera rásť. Svoje maximum zvyčajne dosahuje okolo mesiaca október. Úbytok ozónu nad najjužnejším kontinentom bol prvýkrát zaznamenaný v roku 1985, pripomína agentúra AP.

 

Za posledných 35 rokov boli zavedené rozličné opatrenia na zmenšenie tejto diery, vrátane Montrealského protokolu z roku 1987, medzinárodné zmluvy určené k ochrane ozónovej vrstvy postupným ukončením výroby mnohých škodlivých a vrstvu ohrozujúcich látok.

 

 

Napriek opakovane sa zväčšujúcemu otvoru sú vedci z WMO presvedčení, že od zavedenia "montrealského" obmedzenia na tzv. Halogénové uhľovodíky ničiace ozónovú vrstvu sa diera celkovo pomaly zotavuje.

 

Klimatické modelovanie naznačuje, že by sa ozónová vrstva v roku 2060 mohla dokonca vrátiť na úroveň roku 1980.

 

"Spokojní byť nemôžeme," upozornila Clare Nullisová, hovorkyňa Svetovej meteorologickej organizácie, ktorá funguje pod záštitou OSN. Doteraz stále platí, že takmer každý rok výrazne narastie.

 

 

Vyčerpávanie ozónu závisí na extrémne nízkych teplotách. Čím nižšia je teplota v stratosfére nad Antarktídou, tým väčšia je ozónová diera. Vedci predpovedajú, že ozónová diera sa na jar (na jar z pohľadu našich zemepisných šírok) zase zmenší a v zásade sa obnoví - funguje to skrátka ako sezónna udalosť.

 

Tento rok v apríli európska služba Copernicus odhalila, že sa rekordne stenčila vrstva ozónu nad Arktídou - nad oblasťou severného pólu sa tak vytvorila neobvyklá ozónová diera trikrát väčšia ako celé Grónsko. Vznik ozónových dier nad severným pólom pritom obvyklý nie je.

 

Ozónová vrstva chráni živé organizmy na planéte pred ultrafialovým slnečným žiarením. Vyskytuje sa vo vrstve atmosféry nazývanej stratosféra vo výške 10 až 50 kilometrov nad zemou.

 

 

Postupné narušovanie jej hrúbky viedlo podľa odborníkov k nárastu rakovinových, kožných a očných ochorení aj k ďalším negatívnym dôsledkom.

 

Mrazivé teploty každoročne umožnia nahromadenie oblakov vo vysokých výškach najmä nad južným pólom. Prvky ako chlór a bróm, ktoré sa do atmosféry dostávajú napríklad z chladiacich zariadení, vyvolajú na povrchu týchto oblakov chemické reakcie, ktoré ozónovú vrstvu rozrušujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies