Vedcom sa podarilo vytvoriť dve embryá takmer vyhynutého druhu

NETKY.SK • 11 September 2019, 19:46 • 2 min
Vedcom sa podarilo vytvoriť dve embryá takmer vyhynutého druhu

CREMONA - Z umelo oplodnených vajíčok dvoch posledných žijúcich samíc nosorožca tuponosého severného (Ceratotherium simum cottoni) vznikli dve embryá.

slovakia

left justify in out

Vedci v Taliansku nedávno oplodnili vajíčka, ktoré odobrali 22. augusta samiciam Najin a Fatu žijúcim v kenskej rezervácii Ol Pejeta.

 

Z celkovo desiatich odobratých vajíčok však oplodnili zmrazenými spermiami už uhynutých samcov Suniho a Sauta len sedem. Embryá, ktoré vznikli z vajíčok samice Fatu, už čoskoro prenesú do samice nosorožca tuponosého južného (Ceratotherium simum simum).

 


Populáciu nosorožcov tuponosých severných zdecimovali desaťročia pytliactva. Posledný samec tohto druhu nosorožca, 45-ročný Sudán, zomrel vlani v marci. Pre problémy súvisiace s vekom ho museli utratiť.
 

Vedci by chceli v rámci úsilia zachrániť tento takmer vyhynutý živočíšny druh vytvoriť stádo pozostávajúce z najmenej piatich jedincov, ktoré by sa mohli vrátiť do ich prirodzeného prostredia v Afrike. To by však mohlo trvať desaťročia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies