Vedcom sa podaril zázrak! Po pätnástich rokoch prebudili človeka z bdelej kómy

NETKY.SK • 26 September 2017, 12:37 • 2 min
Vedcom sa podaril zázrak! Po pätnástich rokoch prebudili človeka z bdelej kómy

PARÍŽ – V poslednom období sa vedcom skutočne darí. Iba minulý týždeň verejnosť informovali, že sa im podarilo vyvinúť protilátku, ktorá dokáže napadnúť vírus HIV tromi rozličnými spôsobmi. Toto zistenie by mohlo byť prelomové v liečbe AIDS. A dnes už prichádzajú s ďalšími dobrými správami.

slovakia

left justify in out

Vedcom sa podarilo obnoviť vedomie človeka, ktorý bol 15 rokov v bdelej kóme. Ide o relatívne mladého človeka, ktorý strávil takmer polovicu svojho života vo vegetatívnom stave. Vďaka stimulácie nervového systému ho prebrali opäť k životu.  Vegetatívny stav síce nie je smrť, ale ani život v takej forme aký ho bežne poznáme. Je to stav, kedy sa človeku striedajú fázy bdenia a spánku, no bez obnovenia vedomia.

 

Muža vedci podrobili veľmi nezvyčajnému experimentu, kedy mu aktivovali nervus vagus, tzv. blúdivý nerv, ktorý spája mozog s ostatnými časťami tela. Tento zákrok sa často využíva pri pacientoch trpiacich depresiou či epilepsiou a taktiež zohráva dôležitú úlohu pri procese prebudenia zo spánku, čo využili pri tomto experimente.

 

Treba však zdôrazniť, že čím je človek dlhšie vo vegetatívnom stave, tým sú jeho prognózy na zotavenie horšie. Tím Dr. Sirigu sa rozhodol pre pacienta, ktorý havaroval ešte ako 20-ročný a odvtedy je vo vegetatívnom stave. Počas jedného mesiaca pacientovi stimulovali blúdivý nerv približne 1 miliampér, a muž bol schopný otočiť hlavou na požiadanie. Dokonca začali reagovať aj jeho oči, keď sa k nemu priblížil, doširoka otvoril oči. Je to obrovský pokrok, pretože veľmi dlhý čas strávil v nevedomí.

 

Snímky elektorencefalogramu ukazujú, že jeho mozgová aktivita sa výrazným spôsobom zlepšila. Vedci taktiež zaznamenali zvýšenú mozgovú činnosť v oblasti mozgovej kôry a neokrotexu. Sú presvedčení, že výsledky sú naozaj prelomové. Ukazujú na to, že vedomie je možné aktivovať, obnoviť, i keď sa to doposiaľ javilo ako nemožné.

 

Doposiaľ sa hranica prebudenia z vegetatívneho stavu považoval jeden rok. Vedci si mysleli, že prebudiť mozog k životu po tomto období je prakticky nemožné. Preto o výsledkoch svojej práce hovoria aj ako o obrovskom zázraku. Všetko to má však „na svedomí“ hormón noradrenalín, ktorý uvoľňuje práve blúdivý nerv. Pacientom s obmedzeným vedomím však svitá na lepšie časy. V hlavách mnohých sa však vynára iná otázka. Naozaj je toto smer, ktorým sa má uberať súčasná veda?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies