Vedcom sa podaril veľký prelom, v Petriho miske vypestovali mozog

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 11:06 • 2 min
Vedcom sa podaril veľký prelom, v Petriho miske vypestovali mozog

V laboratóriu na Cambdidge sa vedcom podaril veľký pokrok, vytvorili "minimozgy".

slovakia

left justify in out

Vedúcou pozoruhodného výskumu je Madeline Lancasterová, ktorá je výsledkami práce jej tímu doslova uchvátená. Pomocou ľudských kmeňových buniek sa im totiž novou metódou podarilo vytvoriť pokročilejší vývoj mozgových organoidov. To sa doposiaľ v rámci žiadneho experimentu nepodarilo. A nielen to. Tieto zhluky buniek o veľkosti približne šošovice sa dokázali spojiť s miechou a svalmi, ba čo viac, ovládali ich.

 

img

 

Miecha a rovnako tak svaly pochádzali od myší. Mozgové organoidy ich samovoľne „ovládli“ a podnietili ich ku sťahom. Napriek tomu, že pre laika takýto objav nemusí predstavovať nič prevratné, v skutočnosti je to pre vedu veľký krok vpred.

 

Tieto minimozgy zdieľajú mnohé podobnosti s usporiadaním neurónov v mozgu ľudských plodov vo veku 12-16 týždňov. Práve preto by sa v budúcnosti tento laboratórne vytvorený „systém“ mohol významným spôsobom podieľať na bádaní v oblasti mnohých nervových a motorických ochorení, o ktorých odborníci doposiaľ nemajú dostatočné informácie.

 

img

 

Vďaka týmto minimozgom by sa tak medicína mohla posunúť smerom k riešeniu doteraz neliečiteľných ochorení nervového systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona