Vedci zo Slovenska a Rakúska budujú špecializované pracovisko molekulárnej biológie

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 10:40 • 2 min
Vedci zo Slovenska a Rakúska budujú špecializované pracovisko molekulárnej biológie

BRATISLAVA - Ako informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková, Slovensko tak bude mať prvé pracovisko s prístrojmi na charakterizáciu proteínov.

slovakia

left justify in out

Ide o spoločný projekt Ústavu molekulárnej biológie SAV (ÚMB SAV) a Max Perutz Laboratories, University of Vienna. 

 

Pracovisko sa má nachádzať v ÚMB SAV na Patrónke. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka ústavu Eva Kutejová, otvoriť ho plánujú niekedy začiatkom budúceho roka.

 

„Ministerstvo financií SR sme požiadali o pôžičku na nákup potrebných prístrojov. Ak nám ju schváli, začiatkom budúceho roka by malo byť pracovisko uvedené do prevádzky,“ priblížila Kutejová.

 

img


Štrukturálna biológia je podľa riaditeľky ústavu moderným nástrojom pre identifikáciu príčin a dôsledkov závažných ochorení a ponúka tiež návrh možných potenciálnych liečiv.

 

„V rakúsko-slovenskom prihraničnom regióne nemáme takýto ´priestor´, základňu pre vzdelávanie špecialistov, ktorí sú schopní aplikovať svoje vedomosti v tejto oblasti výskumu do praxe. A práve na to má slúžiť toto výnimočné centrum, ktoré bude dostupné vedcom, špecialistom, študentom aj externým vedcom,“ vysvetlila účely vzniku pracoviska Kutejová. Pri jeho budovaní využijú podľa nej obaja partneri nadobudnuté skúsenosti a dobre etablovanú medzinárodnú spoluprácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona