Vedci zistili, že podvariant omikronu BA.2 je nákazlivejší

NETKY.SK • 3 Február 2022, 16:53 • 2 min
Vedci zistili, že podvariant omikronu BA.2 je nákazlivejší

Nedávno objavený podvariant vysoko nákazlivého ochorenia COVID-19 omikronu bol zistený v 57 krajinách, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej týždennej epidemiologickej aktualizácii uviedla, že v niektorých krajinách teraz podvariant omikronu predstavuje viac ako polovicu všetkých sekvenovaných prípadov. O rozdieloch medzi podvariantami sa zatiaľ vedelo len málo, no niekoľko štúdií naznačilo, že BA.2, tiež známy ako „skrytý variant“, je nákazlivejší ako pôvodná podrada. Maria Van Kerkhove, epidemiologička a vedúca technického vedenia v oblasti ochorenia COVID-19, uviedla počiatočné údaje, ktoré naznačujú, že BA.2 mal „zvýšenie miery rastu oproti BA.1“, prvej verzii variantu omikron.

 

 

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge uviedol, že Európa bude po skončení zimy v lepšej pozícii aj v prípade, ak bude potrebné odraziť prípadný návrat vírusu, aj keby sa objavil nejaký nový, ešte nákazlivejší variant, než je omikron. „Verím, že je možné na nové varianty, ktoré sa nevyhnutne objavia, reagovať bez opätovného zavádzania takých znepokojivých opatrení, aké sme potrebovali predtým (v predchádzajúcich fázach pandémie),“ uviedol.

 

img

 

Zároveň ale varoval, že takýto optimistický scenár bude platiť len vtedy, ak budú jednotlivé krajiny pokračovať v očkovaní obyvateľstva proti covidu a posilnia svoje kapacity na detegovanie nových variantov. Kluge tiež apeloval na predstaviteľov zdravotníckych úradov, aby chránili rizikové skupiny ľudí a podporovali individuálnu zodpovednosť ľudí v boji proti covidu. Zdôraznil tiež, že k vakcínam musia mať prístup všetci obyvatelia Európy i v iných častiach sveta. Vedci opakovane varujú, že ak nebude zaočkovaná väčšina svetovej populácie, akékoľvek príležitosti na šírenie covidu znamenajú, že môže zmutovať na smrteľnejšie a nákazlivejšie varianty, približuje agentúra AP.

 

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok varoval, že svet ako celok je ešte ďaleko od prekonania pandémie COVID-19. Je podľa neho ešte priskoro na to, aby akákoľvek krajina mohla vyhlásiť víťazstvo nad covidom alebo sa vzdala úsilia zastaviť šírenie nákazy.

 

Možno vás zaujme: Platnosť očkovania sa skracuje na 9 mesiacov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona