Vedci zistili prečo muži urážajú ženy na internete

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 14:41 • 2 min
Vedci zistili prečo muži urážajú ženy na internete

BRATISLAVA - Muži, ktorí urážajú ženy na internete, tak zakrývajú vlastné zlyhanie. Tvrdí to štúdia publikovaná v magazíne Public Library of Science.

slovakia

left justify in out

Dvojica vedcov sa zamerala na konkurenciu pohlaví, pričom ich cieľom bolo zistiť, čo spúšťa sexistické správanie a kto sú muži, ktorí sa k tomuto správaniu uchyľujú.

 

Michael Kasumovic z Univerzity v Novom Južnom Walese a Jeffrey Kuznekoff z Univerzity v Miami vychádzali z teórie, že sexizmus je reakciou voči ženám vstupujúcim do priestoru ovládaného mužmi. Táto hypotéza však podľa nich nevysvetľuje, prečo sa k sexizmu uchyľuje iba časť mužov. Definovali preto novú hypotézu, podľa ktorej sú voči ženám najnepriateľskejší tí muži, ktorí sú na spodku hierarchického rebríčka v danom priestore, a teda čelia najvyššiemu riziku straty svojho aktuálneho postavenia, ak doň vstúpi žena. 

 

Za účelom testovania tejto teórie vedci zapojili do online bojovej hry experimentálneho hráča, ktorý raz hovoril mužským a inokedy ženským hlasom. Následne výskumníci sledovali reakcie ostatných nič netušiacich spoluhráčov. Zo 163 absolvovaných hier dostal experimentálny hráč komentáre v sto dvoch od 189 spoluhráčov, z ktorých boli všetci muži. "Menej zruční hráči boli viac nepriateľskí voči hráčovi, keď používal ženský hlas, najmä ak mal slabý výkon," napísali vedci v štúdii. "Naopak, slabší hráči sa v podobnej situácii správali slušnejšie voči hráčovi s mužským hlasom," uviedli, pričom zároveň upozornili, že čím horší experimentálny hráč s ženským hlasom bol, tým boli urážky extrémnejšie, hoci nie explicitne sexistické. 

 

Naopak, lepší hráči boli voči experimentálnemu hráčovi so ženským hlasom pozitívnejší, ako keď používal mužský hlas. Podľa vedcov je dôvodom to, že zručnejší hráči sa nemusia obávať hierarchickej reorganizácie, a takýmto spôsobom chcú podporiť a získať pozornosť hráčky. Správanie slabších hráčov však potvrdilo tvrdenia, že svojou agresivitou zakrývajú svoje problémy. Ako vysvetlili výskumníci, cieľom nepriateľských komentárov mužov s nízkym postavením je dosiahnutie odchodu žien z ich priestoru a forma zakrytia vlastného slabého výkonu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies