Vedci zistili o psoch niečo úžasné! Našej reči rozumejú oveľa lepšie, ako si myslíme

NETKY.SK • 22 Október 2018, 12:14 • 2 min
Vedci zistili o psoch niečo úžasné! Našej reči rozumejú oveľa lepšie, ako si myslíme

O psoch je známe, že sú to veľmi inteligentné tvory, avšak toto sa zistilo až teraz!

slovakia

left justify in out

O tom, že psy rozumejú základným povelom nikto nepochyboval. Hovorilo sa, že neregistrujú priamo pojem, ale reagujú na určitú intonáciu. Ak ste na nich hovorili súvislou rečou, vraj vám vôbec nerozumeli. Vedci však teraz tieto predpoklady vyvrátili.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

12 psíkov sa podrobilo špeciálnemu výskumu pomocou MRI, teda funkčnou magnetickou rezonanciou, v rámci ktorej sa sledovala aktivita v mozgu jedincov. Ukázalo sa, že pri počutí určitých slov sa aktivovali jednotlivé centrá, čo naznačuje, že psovi sa pri konkrétnom sluchovom vneme vytvára obrazová predstava pojmu, podobne ako je tomu u človeka. Práve to je základ chápania jazyka.

 

Samozrejme, vizuálne asociácie u našich štvornohých miláčikov nie sú také silné ako u ľudí, podľa vedcov by sme skôr mohli hovoriť o spôsobe, akým pes vníma potreby človeka. Dôležitú úlohu totiž zohráva aj spomínaná intonácia a postoj. V každom prípade si však treba uvedomiť, že pes je mimoriadne vnímavý tvor a hoci nerozumie každému vášmu slovu dokonale, dokáže vycítiť vaše emócie.

 

img

Zdroj: Pixabay

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies