Vedci zistili, ako sa kolibríky chránia pred prehriatím

NETKY.SK • 16 December 2015, 11:56 • 2 min
Vedci zistili, ako sa kolibríky chránia pred prehriatím

NEW YORK - Kolibríky sa chránia pred prehriatím uvoľňovaním nadbytočného tepla cez kožu v okolí očí, ramien, chodidiel a nôh. Tvrdia to vedci z George Fox University v americkom Oregone. Výskumníci sledovali kolibríky s pomocou termálnej kamery v rámci projektu, ktorého cieľom bolo zistiť, ako klimatické zmeny vplývajú na vtáky. O svojom objave napísali v časopise Royal Society Open Science.

slovakia

left justify in out

"Chceli sme pochopiť, ako sa kolibríky, a vtáky vo všeobecnosti, zbavujú nadbytočného tepla," priblížil vedúci výskumu Donald Powers. Teplo sa totiž z tela vtákov uvoľňuje zložito, pretože mu v tom bráni perie, ktoré je efektívnym izolátorom. Organizmus vtákov sa pritom za letu zahrieva. U kolibríkov, ktoré dokážu dosiahnuť rýchlosť až 12 metrov za sekundu, ide o výrazný nárast tepla.

 

Počas pozorovania letu kolibríkov (Selasphorus calliope) vedci zistili, že tento operenec uvoľňuje nadbytočné teplo v oblastiach očí, ramien a nôh. Ak sa kolibríky iba vznášali na jednom mieste, pričom vtedy mávali krídlami až 70-krát za sekundu, zvesili nohy. Vďaka tomu sa im podarilo zvýšiť uvoľňovanie tepla. Na základe poznatkov vedci tvrdia, že kolibríky dokážu meniť trasy uvoľňovania tepla z tela podľa rýchlosti letu. Nazdávajú sa však, že objavené zóny, cez ktoré sa zbavujú tepla, majú aj ostatné druhy vtákov. "No tieto 'okná' sú dostatočne výkonné pri miernych teplotách vzduchu," upozornil Powers. Vedci preto plánujú skúmať, či sa kolibríkom podarí zabrániť prehriatiu, ak zvýšia teplotu vzduchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies