Vedci zachytili odpoveď z ďalekého vesmíru

NETKY.SK • 4 December 2017, 16:49 • 2 min
Vedci zachytili odpoveď z ďalekého vesmíru

CALIFORNIA - Sonda Voyager 1, ktorá je najvzdialenejší objekt postavený človekom, stále funguje a dokonca aj komunikuje.

slovakia

left justify in out

Trysky sondy neboli využité od roku 1980. Teraz boli aktivované, aby sa anténa sondy natočila k Zemi, inak by sme o spojenie s ňou navždy prišli. Voyager 1 je jediná sonda vyrobená ľudskou rukou, ktorá sa nachádza v medzihviezdnom priestore.

 

Vedci z Laboratória Tryskových Pohonov v NASA poslali k sonde signál s príkazom, čím chceli predĺžiť jej životnosť. Mala by vydržať minimálne do roku 2020 a možno aj viac. „S týmito tryskami, ktoré boli 37 rokov nevyužité, budeme schopní predĺžiť životnosť sondy Voyager 1,“ povedala Suzanne Dodd, vedúca projektu Voyager 1 v Laboratóriu Tryskových Pohonov.

 

img

Voyager 1

Foto: SITA

 

Konkrétne ide o trysky Trajectory correction maneuver (TCM), teda Trysky s manévrovacou korekciou trajektórie. Pôvodne boli využité pre navigáciu lode popri planétach Jupiter a Saturn, aby sa mohla dostať von zo Slnečnej sústavy. Naposledy ich aktivovali 8. novembra 1980 pri Saturne. Potom desiatky rokov len plávali vesmírom a až teraz opäť otestovali ich funkčnosť.

 

Test sa uskutočnil 28. novembra. Kým sa signál s odpoveďou dostal k Zemi, ubehlo 19 hodín a 35 minút. Voyager 1 je totiž vzdialený 21 miliárd kilometrov.

 

TCM trysky budú využívané, kým bude dostatok pohonu pre ohrievače a následne sa budú ďalej používať klasické trysky. Zatiaľ sa tak stále môžeme tešiť na nové poznatky z ďalekého vesmíru.

 

img

 

Voyager 1

Foto: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies