Vedci začali pátrať po pozostatkoch slávnej Mony Lisy

NETKY.SK • 28 Apríl 2011, 11:40 • 2 min
Vedci začali pátrať po pozostatkoch slávnej Mony Lisy

Vedci začali pátrať po pozostatkoch slávnej Mony Lisy

slovakia

left justify in out

img

Talianski vedci začali pátrať po telesných pozostatkoch ženy, ktorá podľa rozšíreného názoru stála modelom renesančnému majstrovi Leonardovi da Vinci pre jeho slávny portrét Mony Lisy.
      Výskum by mohol objasniť, či predlohou k obrazu bola skutočne Florenťanka Lisa Gherardini - k čomu sa prikláňa väčšina odborníkov.
      Členovia výskumného tímu prehľadávajú za pomoci georadaru podzemné hrobky v kláštore sv. Uršuly v centre Florencie, kde je Gherardini pochovaná. Do piatku týmto spôsobom preskúmajú plochu s rozlohou 900 metrov štvorcových. Získané údaje pomôžu usmerniť vykopávky, ktoré sa začnú v priebehu mája.
      Vedci dúfajú, že sa im podarí nájsť kosti Gherardiniovej, určiť ich vek rádiokarbónovou metódou, získať z nich vzorky DNA a porovnať ich s genetickým materiálom jej potomkov.
      Ak sa podarí objaviť aj dostatočne zachované fragmenty lebky, výskumníci sa pokúsia o rekonštrukciu tváre, ktorej črty porovnajú s tvárou na Leonardovom obraze.
      Vedúci tímu Silvano Vinceti sa však domnieva, že Mona Lisa nie je portrétom jednej konkrétnej ženy, ale syntézou viacerých vplyvov. Gherardiniová podľa neho mohla stáť modelom v prvej fáze vzniku obrazu, na výslednú podobu portrétu však mohol mať vplyv aj jeden z Leonardových učňov, ktorý bol zároveň jeho milencom.
      Lisa Gherardini (1479-1542) bola ženou bohatého obchodníka s hodvábom, známeho ako Francesco del Giocondo. V taliančine je Mona Lisa známa ako La Gioconda a historici umenia ju spájajú práve so ženou obchodníka Giocondu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies