Vedci z Yale University dokážu predpovedať ceny kryptomien

NETKY.SK • 9 August 2018, 20:30 • 2 min
Vedci z Yale University dokážu predpovedať ceny kryptomien

NEW HAVEN – Finanční experti z Yale University v Spojených štátoch navrhli systém faktorov na predpovedanie cenových trendov hlavných kryptomien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štúdia, ktorá bola uskutočnená pod vedením Aleha Tsyvinskiho (ekonóm z Yale) a Yukuna Liuho (kandidát Ph.D. na ministerstve hospodárstva), je údajne prvou komplexnou ekonomickou analýzou kryptomien a technológie blockchain.

 

Autori tejto analýzy sa snažia poskytnúť výpočet návratnosti voči risku u hlavných kryptomien ako sú Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) a Ripple (XRP), podľa historických údajov o ich výkonnosti. Odborníci údajne analyzovali vývoj cien Bitcoinu medzi rokmi 2011 a 2018, zatiaľ čo údaje o Ripple a Ethereum sledovali od ich začiatkov v roku 2012, resp. 2015.

 

img

 

Tsyvinski a Liu zistili, že kryptomeny nemajú žiadnu expozíciu voči väčšine akciových trhov, ako ani k návratnosti mien a komodít, či makroekonomickým faktorom. Namiesto toho tvrdia, že návratnosť kryptomien môže byť predpovedaná faktormi, ktoré sú špecifické pre trhy s digitálnymi menami.

 

Medzi tieto faktory patrí silný momentový efekt. Tsyvinski a Liu tvrdia, že ak sa za týždeň cena Bitcoinu zvýši, pravdepodobne bude pokračovať v raste aj v nasledujúcom týždni. Dvojica poznamenala, že prudký nárast ceny Bitcoinu stimuluje vyšší dopyt na trhu, čo vedie k väčším investíciám. Podľa výsledkov analýzy bol momentový efekt silnejší pri Bitcoine, ale stále štatisticky významný aj pri Ripple a Ethereu.

 

img

Yale University

 

Vedci z Yale University však okrem momentového efektu zmienili aj pozornosť investorov, ktorá vychádza z korelácie medzi cenami kryptomien a počtom komentárov a otázok o digitálnych menách na sociálnych sieťach a vo vyhľadávačoch. Nakoniec Tsyvinski uvádza:

 

"Môže sa však stať všeličo. Možno sa štatistické vzorce, ktoré sme objavili, úplne zmenia. Možno bude Bitcoin zajtra zakázaný regulačnými orgánmi, možno ho hacknú a tak ďalej. Do úvahy treba zobrať mnoho vecí," dodal na záver Tsyvinski.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies