Vedci z USA zistili, že medvede biele sa nedokážu adaptovať na letný nedostatok potravy

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 15:42 • 2 min
Vedci z USA zistili, že medvede biele sa nedokážu adaptovať na letný nedostatok potravy

BRATISLAVA - Americkí vedci na čele s Johnom Whitemanom z University of Wyoming zistili, že medvede biele (Ursus maritimus) sa nedokážu adaptovať na nedostatok potravy spôsobený teplejšími letami v Arktíde. Výsledky štúdie publikovali v časopise Science.

slovakia

left justify in out

Odborníci doteraz predpokladali, že medvede biele sa prispôsobia klimatickým zmenám tak, že pri nedostatku potravy znížia svoju aktivitu podobne, ako to robia iné druhy medveďov v zime. Whiteman s kolegami chceli túto teóriu otestovať v praxi, a preto viac ako desiatim medveďom žijúcim v oblasti Beaufortovho mora pripevnili obojky so satelitným vysielačom a pod kožu im implantovali zariadenia na monitorovanie pohybu a fyziologických procesov.

 

Zo získaných údajov zistili, že aktivita medveďov sa počas leta, keď mali málo potravy, neznížila. "Ich metabolizmus pracoval rovnako ako u akéhokoľvek cicavca, ktorý hladuje, a nie ako u hibernujúceho medveďa," uviedol Whiteman. Tím taktiež odhalil, že medvede biele majú špeciálnu adaptáciu, ktorá im umožňuje preplávať v studenej vode aj veľké vzdialenosti. "Majú schopnosť dočasne ochladiť vonkajšiu časť trupu, čím ochránia svoje vnútorné orgány. Toto nás naozaj prekvapilo," vysvetlil Whiteman s tým, že ani táto vlastnosť však nekompenzuje neschopnosť spomaliť metabolizmus v prípade nedostatku potravy.

 

"Odhalili sme fascinujúcu adaptáciu na plávanie v studených arktických vodách, no nemyslím si, že to pri určovaní ich osudu zohrá takú veľkú rolu ako čoraz menšie šance na ulovenie koristi. Myslíme si, že tieto údaje naznačujú možné vyhynutie tohto druhu," dodal Whiteman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona