Vedci z Prešovskej univerzity zaznamenali nový druh muchy: Môže pre nás predstavovať nebezpečenstvo

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 09:20 • 2 min
Vedci z Prešovskej univerzity zaznamenali nový druh muchy: Môže pre nás predstavovať nebezpečenstvo

PREŠOV - Zaujímavý, avšak potenciálne nebezpečný druh inváznej muchy s názvom Drosophila suzukii, zaznamenali vedci z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) na školskom pozemku Prešovskej univerzity v Prešove (PU) slúžiacom na vedecké účely.

slovakia

left justify in out

Nový druh muchy je významným škodcom, ktorý napáda ešte nedozreté zdravé ovocie.

Slovenský názov dvojkrídlovec Drosophila suzukii ešte nemá, ale zástupcovia tejto čeľade sú u nás známi ako “octové mušky” alebo “ovocné mušky”. „Tento druh je oproti našim bežným druhom výnimočný. V prvom rade to je nepôvodný druh pochádzajúci z Ázie, ktorý sa nekontrolovateľne šíri po celom svete. Druhové meno evokuje motorky a automobily japonskej značky, s ktorými má táto mucha spoločnú okrem mena aj krajinu pôvodu,“ priblížil Jozef Oboňa z Katedry ekológie FHPV PU. Ako doplnil, ide o významného škodcu mnohých druhov ovocia.

Kým naše pôvodné druhy tejto čeľade sa spravidla živia a reprodukujú na hnijúcom ovocí, tento napáda ešte nedozreté zdravé ovocie. „Samica svojím kladielkom penetruje jeho povrch a nakladie doň vajíčko. Kladielko, ktoré pri troche fantázie pripomína motorovú pílu, odlišuje samice tohto druhu od ostatných, zatiaľ čo samec je charakteristický čiernymi bodkami na krídlach,“ vysvetlil Peter Manko z Katedry ekológie FHPV PU. Zároveň dodal, že samička je za svojho života schopná naklásť až 300 vajíčok a rýchlo sa reprodukuje. Takto spôsobuje obrovské škody na broskyniach, jahodách, malinách, čerešniach, jablkách, viniči, čučoriedkach a inom ovocí po celom svete.

Keďže je tento škodca prítomný už aj na Slovensku, je podľa vedcov z Prešovskej univerzity veľmi dôležité venovať mu dostatočnú pozornosť, zachytávať trendy jeho šírenia a spolu s ďalšími informáciami minimalizovať jeho negatívne vplyvy. „V minulom roku sme v rámci Prešova síce zaznamenali iba niekoľko jedincov, no vďaka tomu, čo o tomto druhu vieme, v krátkej budúcnosti očakávame rapídny nárast populácie a s tým spojené problémy,“ uzavrel Oboňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies