Vedci z Oregonu po prvý raz v USA upravili gény ľudského embrya, už onedlho budú dedičné choroby minulosťou

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 17:04 • 2 min
Vedci z Oregonu po prvý raz v USA upravili gény ľudského embrya, už onedlho budú dedičné choroby minulosťou

WASHINGTON - Po prvý raz na pôde USA sa vedcom podarilo upraviť gény ľudských embryí. Ide o kontroverzný krok, ktorý by mohol viesť k tomu, že raz sa bábätká budú môcť vyhnúť dedičným chorobám.

slovakia

left justify in out

Podľa časopisu MIT Technology Review bol experiment len vedeckým pokusom - embryám zabránili, aby sa vyvíjali viac ako niekoľko dní, a vedci nikdy neplánovali, že by ich implantovali do maternice. Nie je to po prvý raz, keď bolo ľudské embryo geneticky modifikované.

 

Pri žiadnom experimente sa však dosiaľ nepracovalo s toľkými embryami a pritom s takou spoľahlivosťou a účinnosťou, píše MIT Technology Review, ktorý o tomto prelome priniesol správu ako prvý.

 

Predstavitelia Oregon Health & Science University v Portlande potvrdili, že k takýmto experimentom na univerzite došlo a ich výsledky čoskoro zverejnia.

 

Vedci využili metódu CRISPR, ktorá umožňuje pozmeniť alebo nahradiť časti DNA. Správy o podobných experimentoch hlásili doteraz len z Číny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies