Vedci z Nemecka a Francúzska odhalili, prečo chutí drahšie víno lepšie

NETKY.SK • 15 August 2017, 15:55 • 2 min
Vedci z Nemecka a Francúzska odhalili, prečo chutí drahšie víno lepšie

KOLÍN NAD RÝNOM - Francúzski a nemeckí vedci zistili dôvod, prečo sa drahšie víno považuje tiež za chutnejšie. Táto skutočnosť má podľa nich súvis s centrami odmeňovania v mozgu, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"S vyššími cenami sa výrazne silnejšie aktivuje systém odmeňovania a takýmto spôsobom evidentne aj chuťový zážitok," vyhlásil Bernd Weber z nemeckej Bonnskej univerzity, ktorá výskum realizovala v spolupráci s ekonomickou vysokou školou INSEAD vo Francúzsku. Výsledky štúdie zverejnili v dnešnom vydaní vedeckého magazínu Scientific Reports.

 

"Fascinujúcou otázkou je teraz to, či dokážeme vycvičiť systém odmeňovania, aby bol odolnejší voči takýmto vplyvom "placebo marketingu"," dodal Weber.

 

Výskumníci podrobili počas degustácie vína testu na magnetickej rezonancii spolu 15 mužov a 15 žien. Najskôr im povedali cenu vína a následne im z neho dali ochutnať mililiter cez hadičku. Respondenti mali následne ohodnotiť chuť vína stlačením tlačidla na deväťbodovej stupnici.

DPA uviedla, že vedci nechali respondentov ochutnať vždy to isté víno, ale zakaždým im oznámili inú cenu za fľašu (tri, šesť alebo 18 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies